Antena Meniu Search
x

Creșterea dobânzii de referință ar putea lua o pauză, anunță șefa BCE după ce instituția a scumpit creditele pentru a noua oară consecutiv

Banca Centrală Europeană are o ''atitudine deschisă'' cu privire la următoarele decizii de politică monetară, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, sugerând că gardienii euro ar putea să ia o pauză după nouă decizii consecutive de majorare a costului creditului, care au dus dobânda de referinţă la cel mai ridicat nivel din istoria BCE, transmite AFP.

de Redactia Observator

la 28.07.2023, 09:42

Christine Lagarde, șefa BCE
BCE ar putea lua o pauză de la creșterea dobânzii de referință, anunță șefa instituției - Profimedia

"Avem o atitudine deschisă cu privire la deciziile care vor fi luate în septembrie şi la reuniunile următoare", care vor depinde de datele economice disponibile, a declarat Christine Lagarde într-o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii de politică monetară.

"Există posibilitatea unei majorări. Există posibilitatea unei pauze. Ambele sunt posibile", a spus Christine Lagarde, adăugând că datele economice vor fi argumentul decisiv. În orice caz, Lagarde a dat asigurări că consiliul guvernatorilor BCE nu va decide o reducere a costului creditului la următoarele reuniuni.

Zona euro a intrat într-o uşoară recesiune

O posibilă explicaţie pentru declaraţiile lui Christine Lagarde, care lasă deschisă poarta unei pauze în ciclul de majorare a dobânzilor, este acea că precedentele creşteri ale costului creditului au început să îşi facă simţite efectele asupra inflaţiei şi activităţii economice.

Inflaţia în zona euro este la jumătate faţă de nivelul atins în luna octombrie a anului trecut, dar chiar şi aşa la 5,5% este cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE. Pe de altă parte, cererea de împrumuturi şi activitatea economică au încetinit semnificativ, ceea ce arată că deciziile anterioare de majorare a dobânzilor adoptate de BCE încep să îşi facă simţite efectele asupra economiei.

Zona euro a intrat într-o uşoară recesiune la începutul anului însă cele mai recente previziuni ale Fondului Monetar Internaţional arată că PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,9% în 2023, în pofida unui recul de 0,3% în Germania, singura ţară din G7 care ar urma să rămână în recesiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Creșterea dobânzii de referință ar putea lua o pauză, anunță șefa BCE după ce instituția a scumpit creditele pentru a noua oară consecutiv