Antena Meniu Search
x

Covid-19, efectele nefaste asupra organismului

Poate cel mai înspăimântător aspect în cazul noului coronavirus este că nu ştim suficiente lucruri despre el. Luptăm, dar nu ştim cu cine. Nu sunt clare toate efectele nefaste asupra organismului şi, evident, nici terapiile cele mai eficiente pentru combaterea lor.

de Redactia Observator

la 29.04.2020, 14:35

Vezi și
  • Virusul a paralizat întreaga planetă.
  • Poate fi o ameninţare serioasă şi pentru copii.

Este motivul pentre care cercetătorii au ajuns să testeze chiar şi terapii care par bizare la prima vedere, cum ar fi tratamentul cu. nicotină sau injectarea bărbaţilor cu hormoni feminini.

Virusul care a paralizat întreaga planetă ar fi o ameninţare serioasă şi pentru copii. Este ipoteza recentă care-i îngrijorează pe specialişti, după apariţia unor cazuri de inflamaţii severe la copii contaminaţi. După Marea Britanie şi Italia, trei asemenea cazuri s-au semnalat în Statele Unite.

Russel Viner: Ipoteza de lucru este că această afecţiune este asociată cu Covid, dar nu putem fi, totuşi, siguri de asta.

Toţi micii pacienţi au fost trataţi cu succes iar medicii se străduiesc să-i liniştească pe părinţii care ar putea fi alarmaţi de noua ameninţare.

Angelo Ravelli: Nu este un fenomen generalizat. Nu vorbim de sute sau mii de cazuri în toată ţara, ci doar de cazuri izolate, puţine.

În ce-i priveşte pe adulţi, pe lângă vârstă şi bolile preexistente, obezitatea ar putea fi un important factor de risc. Un exemplu ar fi premierul britanic Boris Johnson, pe care virusul l-a trimis, câteva zile, la reanimare. Angajamentele politice l-au obligat pe Johnson să lase pe planul doi lupta cu greutatea sa, mult peste normă. 

Aseem Malhotra: La cei supraponderali, Covid-19 pare să declanşeze un răspuns imunitar excesiv numit ARDS, sindrom acut de insuficienţă respiratorie, care, din nefericire, face ca mulţi oameni să moară.

Spre deosebire de obezitate, un alt factor de risc, tutunul, s-ar putea dovedi un aliat neaşteptat în lupta cu Covid-19. O echipă din Franţa susţine că fumătorii au cu 80 la sută mai puţine şanse de a se infecta, decât nefumătorii. Un studiu pe voluntari umani îşi propune să verifice ipoteza.

Olivier Veran: Studii clinice sunt deja iniţiate. Nu închidem nicio poartă , mai ales una ca aceasta, susţinută de o echipă foarte talentată din spitalele franceze.

Medicii avertizează, însă, că nimeni n-ar trebui să se apuce de fumat pentru a se proteja. Iar studiul este contestat pe motiv că unul din autori a primit, în trecut, finanţări de la producătorii de ţigări.

O posibilă terapie la fel de insolită este testată în clinici de renume din Statele Unite, după ce s-a constatat că 60 - 70 la sută din victimele virusului sunt bărbaţi. Hormoni feminini sunt administraţi unor bolnavi de sex masculin.

Tot în Statele Unite a fost identificat primul câine de companie infectat cu virusul, foarte probabil, chiar de stăpânii săi. Din fericire, atât oamenii cât şi micul patruped au suferit doar de forme uşoare ale bolii iar acum se simt bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Covid-19, efectele nefaste asupra organismului