Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Elon Musk a prezentat "Cybercab", robotaxiul care se conduce singur: "Ca și cum ai sta într-un mic salon confortabil. Va fi grozav"

CEO-ul Tesla Elon Musk și-a dezvăluit joi viziunea asupra unui "viitor distractiv și interesant", o "epocă a abundenței" plină de mașini autonome ale companiei sale, fără volan, parcări transformate în parcuri și roboți care vor umbla printre oameni - despre care a promis din nou că vor fi disponibili în câțiva ani, transmite CNN. Rămâne de văzut dacă își va putea respecta aceste promisiuni.

de Redactia Observator

la 11.10.2024 , 09:40

Cybercab Elon Musk a prezentat "Cybercab", robotaxiul care se conduce singur: "Ca și cum ai sta într-un mic salon confortabil. Va fi grozav" - Youtube

Planurile și dezvăluirea robotaxiului au avut loc la un eveniment strălucitor organizat în California, plin de hype-ul care a adus Tesla o bază de fani dedicați. Elon Musk a prezentat modele ale robotaxiului "Cybercab", precum și "Robovan", un vehicul fără șofer conceput pentru a transporta un grup mai mare de persoane sau marfă.

Designurile erau accentuate de o estetică metalică, strălucitoare, de tip science fiction. Chiar Musk a făcut referire la clasicul film SF "Blade Runner", deși a precizat că vrea ca versiunea sa viitorului să fie mai veselă decât pelicula distopică.

De altfel, scriu jurnaliștii de la CNN, Musk este faimos pentru promisiunile de termene ambițioase care durează ani sau chiar mai mult pentru a fi atinse. El a prezis acum cinci ani că flota sa de robotaxiuri era la doar un an distanță. În timpul prezentării sale de joi seara, de la studiourile Warner Bros, Elon Musk a admis: "Tind să fiu puțin optimist cu termenele".

Articolul continuă după reclamă

Evenimentul de dezvăluire a acestor produse, care a fost transmis în direct către milioane de fani pe X, a început cu 53 de minute întârziere.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Întârzierea a părut să conteze puțin pentru mulțimea prezentă, care aștepta șansa de a se plimba în cele 50 de vehicule autonome care circulau prin platoul studioului. Ei au continuat să-l aplaude pe Elon Musk pe parcursul prezentării sale relativ scurte, de 20 de minute.

Mașinile se pot conduce singure

Tesla oferă de mult timp ceea ce numește Full Self-Driving sau FSD, în prezent la prețul de 8.000 de dolari, ca opțiune pentru mașinile sale. Dar, în ciuda numelui său, Tesla spune că șoferii trebuie să continue să stea pe scaunul șoferului, gata să preia controlul vehiculului, chiar și atunci când acesta este în modul FSD.

Musk a declarat joi că automobilele Tesla cu FSD vor putea funcționa oriunde autoritățile de reglementare ale statului vor permite, fără intervenția umană, și a prezis că acest lucru se va întâmpla în California și Texas până anul viitor. De asemenea, a dezvăluit Cybercab, un vehicul fără volan sau pedale de accelerație și frână, care este conceput special pentru a transporta pasageri fără a fi nevoie de un șofer prezent, și despre care a spus că ar trebui să intre în producție până în 2026. "Va fi ca și cum ai sta într-un mic salon confortabil. Da, va fi grozav", a spus el.

El a mai spus că Robocab, spre deosebire de alte vehicule electrice, nu va avea nicio priză, ci va fi încărcat în timp ce se deplasează peste o placă de încărcare. De asemenea, a prezentat un vehicul mai mare, despre care a spus că ar putea transporta până la 20 de pasageri sau bunuri, pe care l-a numit Robovan, deși nu a dat un termen pentru introducerea acestui vehicul.

Elon Musk a insistat că datele companiei arată că FSD este deja mai sigur decât mașinile conduse de oameni. Dar alții, care au testat această funcție, pun la îndoială dacă acest lucru este adevărat. Un serviciu independent de testare, AMCI Testing, a constatat că șoferii au trebuit să preia controlul, în medie, la fiecare 20 de kilometri.

Elon Musk, "prea optimist"

Nu este prima dată când Musk a prezentat termene ambițioase pentru planurile sale de mașini autonome. Într-o discuție telefonică cu investitorii, din iulie, Elon Musk a spus că se așteaptă să aibă "conducere nesupravegheată posibil până la sfârșitul acestui an". "Aș fi șocat dacă nu putem face asta anul viitor", a declarat el. Dar a recunoscut și că "în mod evident, predicțiile mele în acest sens au fost prea optimiste în trecut".

Și chiar și unii analiști care cred că Tesla va veni în cele din urmă cu tehnologia necesară pentru vehiculele fără șofer cred că această realizare este la cel puțin câțiva ani distanță.

"Vedem deconectări la 3% din kilometrii parcurși", a spus la CNN Gene Munster, partener la compania Deepwater Asset Management. "Deși 97% din drum pare aproape, nu este nici pe departe. Trebuie să fie bine peste 99%. Iar trecerea de la 95% sau 97% la 99% este foarte dificilă. Și apoi rămâne întrebarea câți de 9 vor dori să vadă autoritățile de reglementare. Este 99.9%, 99.999%? Cred că va dura doi ani pentru a perfecționa tehnologia. Și încă doi până la trei ani pentru a obține aprobarea necesară de la autoritățile de reglementare​" a adăugat el.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ați fost păcălit să plătiți aceeași sumă pentru un produs cu un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri externe » Elon Musk a prezentat "Cybercab", robotaxiul care se conduce singur: "Ca și cum ai sta într-un mic salon confortabil. Va fi grozav"