Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Elon Musk provoacă tensiuni în Europa. Ce ar avea de câştigat miliardarul american - CNN

"Prefer să stau departe de politică", declara Elon Musk în 2021. Însă, multe s-au schimbat de atunci. Cel mai bogat om al planetei, acum proprietarul platformei de socializare X (fostă Twitter), și-a transformat rețeaua într-o tribună personală. A permis revenirea pe platformă a unor figuri de extremă dreapta și a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a sprijini realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, scrie CNN.

de Redactia Observator

la 26.01.2025 , 09:57

Elon Musk provoacă tensiuni în Europa. Ce ar avea de câştigat miliardarul american - CNN - Profimedia Images

După această realizare, Musk pare să-și fi stabilit un nou obiectiv: destabilizarea Europei, guvern cu guvern, potrivit unei analize CNN. Miliardarul s-a poziționat ca o figură centrală în valul populist care amenință liderii politici centriști din Europa. „Din MAGA în MEGA – Make Europe Great Again!” a scris Musk pe platforma sa, provocând agitație pe continent. 

Mai mulți lideri ai Uniunii Europene l-au acuzat de implicare în afacerile interne ale statelor membre și de susținerea unor figuri controversate. Musk a lansat atacuri dure pe X împotriva guvernului britanic, a militat pentru eliberarea unui activist de extremă dreapta și a susținut partidul german Alternativa pentru Germania (AfD), cunoscut pentru platforma sa naționalistă și pentru controversele legate de opiniile unor membri asupra regimului nazist.

De asemenea, platforma X este acuzată că facilitează răspândirea dezinformării, majoritatea legată de nemulțumirile publice privind migrația, ceea ce a contribuit la proteste violente de extremă dreapta în Marea Britanie, vara trecută.

Articolul continuă după reclamă

Eric Nelson, fost ambasador american în Bosnia și Herțegovina, a declarat pentru CNN: „Sunt uimit de lipsa sa de reținere. Intervine în probleme complexe din mai multe țări, pretinzând că are răspunsurile corecte. Este o aroganţă de neimaginat”.

Pe acelaşi subiect

Influența globală a lui Musk

Deținerea platformei X, averea enormă și rolul său de consilier în administrația Trump îl transformă pe Musk într-o provocare dificilă pentru liderii europeni, potrivit sursei citate. Aceștia se întreabă de ce Musk intervine în politica europeană și ce măsuri pot lua împotriva lui. 

Bill Echikson, expert în politici tehnologice la Center for European Policy Analysis, a subliniat: „Liderii europeni sunt îngrijorați de dezinformare și trolling, care alimentează creșterea extremismului. Dar nu au încă un plan clar de răspuns. Europenii sunt blocaţi”.

Din momentul achiziției Twitter în 2022, politica lui Musk a suferit o transformare radicală. Dacă inițial afirma că platforma trebuie să fie neutră politic, acum miliardarul promovează figuri radicale și populiste, atât în SUA, cât și în Europa.

Musk a devenit un susținător vocal al unor lideri precum premierul italian Giorgia Meloni, cunoscută pentru poziția sa dură împotriva migrației. Totodată, el susține partide precum AfD în Germania și Reform UK în Marea Britanie. În schimb, figuri populiste precum Marine Le Pen din Franța nu par să-i fi captat atenția.

Unii dintre cei care au susținut anterior interesele lui Trump în Europa îl consideră acum pe Musk o variantă mai puțin sofisticată a republicanului; un agitator al cărui stil și ambiție reflectă trăsături asemănătoare cu ale lui Trump. La fel ca în cazul liderului de la Casa Albă, sondajele de opinie indică faptul că Musk este nepopular în întreaga Europă. "Este interesant să observăm asemănările dintre ei; amândoi au capacitatea de a manipula opinia publică, în special prin răspândirea dezinformării, generând haos și fiind perturbatori", a spus Eric Nelson.

Influența sa polarizează opinia publică. În Germania, cancelarul Olaf Scholz a criticat sprijinul acordat de Musk extremei drepte, în timp ce ziarele italiene și germane au comentat gesturile miliardarului pe scena politică, inclusiv un salut controversat făcut în timpul unui miting pro-Trump, pe care mulți l-au considerat similar salutului nazist.

Şi totuşi ... ce vrea Musk de la Europa

Există divergențe în legătură cu motivele pentru care Elon Musk se concentrează pe Europa. Poate fi o chestiune personală. "După ce a preluat Twitter, Elon s-a confruntat cu o campanie de izolare și anulare din partea unor companii", explică Trevor Traina, fostul ambasador al lui Trump în Austria. "Așa că, acum, Musk răspunde acestui tratament".

Sau ar putea fi o strategie financiară, un conflict clasic între inovatori și autoritățile de reglementare. "Scopul său este să se concentreze pe propriile afaceri" a spus Eric Nelson. Musk s-a plâns de birocrația din sectorul tehnologic european, în contextul extinderii planificate a fabricii Tesla din Germania.

O relație tensionată cu Europa

Liderii europeni au început să ia măsuri împotriva platformei X, care este investigată de Uniunea Europeană pentru încălcarea normelor impuse de Digital Services Act. Aceste reguli vizează modul în care platformele tehnologice gestionează dezinformarea și conținutul ilegal.

În Marea Britanie, Musk a fost invitat să depună mărturie în fața unui comitet parlamentar, după ce algoritmii platformei X au fost acuzați că au amplificat tensiunile în urma unui incident violent. Chi Onwurah, șefa comitetului, l-a îndemnat să participe la procesul democratic: "În loc să strige peste Atlantic, poate ar trebui să asculte". Totuși, relația apropiată dintre Musk și administrația Trump complică reacția liderilor europeni. "Europa evită să pornească un război cu Donald Trump", a explicat Echikson.

Musk trebuie să-și construiască alianțe durabile pentru a-și menține influența. Deși s-a certat cu Nigel Farage, liderul Reform UK, și a pierdut susținerea unor aliați, relația sa cu Trump și poziția sa în politica globală continuă să îi ofere un avantaj strategic. „Dacă Musk intră cu adevărat în politică, trebuie să înțeleagă că asta implică și dialog, nu doar acțiuni unilaterale,” a concluzionat Onwurah.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Credeţi că România îşi va recupera piesele de tezaur furate din muzeul olandez?
Observator » Ştiri externe » Elon Musk provoacă tensiuni în Europa. Ce ar avea de câştigat miliardarul american - CNN