Elon Musk a testat de faţă cu Trump mega-racheta Starship. De ce a fost lăsat propulsorul gigant să cadă în Golful Mexicului
SpaceX a lansat marți mega-racheta Starship, însă încercarea de a recupera prima treaptă cu ajutorul unor brațe mecanice uriașe a eșuat, deși manevra fusese reușită luna trecută. Lansarea s-a desfășurat sub privirile președintelui ales Donald Trump.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Elena Lasconi, candidatul USR la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:00, la Antena 1
- Joe Biden va trimite mine anti-personal în Ucraina, o premieră de la izbucnirea războiului
Decolarea celui de-al şaselea zbor de testare al acestei rachete gigant a avut loc la ora locală 16:00 de la baza Starbase a companiei, din Boca Chica, Texas. Preşedintele ales Donald Trump a sosit purtând celebra sa şapcă roşie, iar Elon Musk s-a declarat "onorat" de prezenţa sa. Cei doi miliardari şi-au afişat astfel noua apropiere şi interesul comun pentru cucerirea spaţiului.
SpaceX îşi propune să folosească Starship, cea mai mare şi mai puternică rachetă din lume, pentru colonizarea planetei Marte. Dezvoltarea rachetei este, de asemenea, urmărită îndeaproape de NASA, care se bazează pe aceasta pentru a readuce astronauţii săi pe Lună. Obiectivele acestui nou zbor de testare au fost în mare parte similare cu cele ale zborului de testare anterior, din luna octombrie.
Racheta este compusă din prima treaptă, Super Heavy, şi, deasupra acesteia, nava spaţială Starship, care, prin extensie, dă numele întregului lansator. După ce propulsează Starship, Super Heavy se desprinde şi începe să coboare. În octombrie, în loc să-şi încheie cursa în mare, propulsorul a reuşit o manevră fără precedent.
- O companie americană lansează prima staţie spaţială comercială din lume. Cum va arăta la interior Haven-1
- SpaceX, misiune spectaculoasă încheiată cu succes. Momentul în care o parte din mega-racheta Starship este...
- Misiunea SpaceX pentru salvarea astronauţilor blocaţi în spaţiu, lansată cu succes. Capsula care îi va readuce...
Încetinit cu ajutorul retrorachetelor, el a revenit pe platforma sa de lansare şi, chiar înainte de a atinge solul, braţe mecanice instalate pe turnul de lansare - supranumite "baghete" - s-au închis asupra sa şi l-au imobilizat.
Racheta, lăsată să cadă în Golful Mexicului
De această dată însă, SpaceX a anunţat imediat după decolare că nu erau îndeplinite criteriile pentru a încerca această operaţiune, iar Super Heavy a amerizat în Golful Mexic, unde s-a dezintegrat, a declarat purtătorul de cuvânt al SpaceX, Dan Huot. El nu a precizat ce anume nu a funcționat, potrivit PBS News.
Pe de altă parte, Greg Autry, prorector asociat pentru comercializarea și strategia spațială la Universitatea din Florida Centrală, a declarat că acțiunea Starship de marți seara „a arătat foarte bine.” Autry a explicat faptul că SpaceX ar fi optat pentru o aterizare pe mare a rachetei din rațiuni de securitate, "dintr-un exces de precauție", având în vedere prezența lui Trump și Musk.
„Deocamdată nu știu pe baza căror criterii s-a luat această decizie, dar poate pur și simplu nu au vrut să riște să-l omoare, din greșeală, pe președintele ales al Statelor Unite,” a declarat el pentru CNN. Nava Starship şi-a continuat zborul, înainte de a ameriza în Oceanul Indian pe timp de zi, permiţând pentru prima dată filmarea unor imagini preţioase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰