Antena Meniu Search
x

PREDARE DE ŞTAFETĂ. Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei! Urmăriţi LIVE ceremonia

Emmanuel Macron a fost proclamat în funcţia de preşedinte, astăzi, la Palatul Elysee, de către Laurent Fabius, preşedintele Consiliului constituţional francez.

Update ora 12:30 - Emmanuel Macron a fost proclamat în funcţia de preşedinte, astăzi, la Palatul Elysee, de către Laurent Fabius, preşedintele Consiliului constituţional francez.

”Pentru ca să fii omul ţării tale, trebuie să fii omul vremurilor tale. Prin puterea suverană a poporului, sunteţi acum, mai înainte de toate, omul ţării dumneavoastră, preşedinte al Republicii”, a declarat Fabius. 

Macron a primit, potrivit tradiţiei, Marele colan al Marelui Maestru al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare de la generalul Benoît Puga.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ştirea iniţială:

Emmanuel Macron, candidatul centrist care a câştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, îşi va prelua astăzi atribuţiile. OBSERVATOR.TV transmite LIVE ceremonia de învestire.

Aceasta este prima dată în istoria celei de-a cincea Republici când o astfel de ceremonie va avea loc în weekend.

Emmanuel Macron va fi întâmpinat pe scările de la Palatul Elysee de preşedintele încă în exerciţiu, Francois Hollande. Vor avea o întrevedere tête-à-tête, apoi, la sala de festivităţi, Macron va primi cel mai înalt grad al Legiunii de Onoare.

Urmează apoi ceremonia propriu-zisă în sala de ceremonii a Palatului Elysee, în cadrul căreia vor fi urmate anumite etape imuabile: un marș solemn efectuat de orchestra Camerei de Gardă Republicană și apoi intrarea președintelui ales, însoțit de premierul său și de președintele Senatului și cel al Adunării Naționale.

Emmanuel Macron are la dispoziție foarte puține ore în care trebuie să facă public numele viitorului premier. A anunțat că miercuri va prezida un consiliu de miniștri.

CINE ESTE EMMANUEL MACRON

O bună doză de intuiţie, o parte de risc şi un concurs de împrejurări favorabile l-au condus pe Emmanuel Macron la Elysée, pe un drum expres, la câteva luni după ce şi-a lansat partidul şi a dat peisajul politic cu susul în jos la vârsta de doar 39 de ani, scrie AFP.

Ales pe 7 mai al optulea preşedinte al Republicii franceze, Emmanuel Macron a urmat o traiectorie meteorică a unui obiect politic mult timp neidentificat, în acelaşi timp produsul sistemului şi un reprezentant revendicat ”antisistem”, conformist şi îndrăzneţ, ”nici de stânga, nici de dreapta”.

Aşa a intrat în mod brutal în atmosfera primei sale alegeri, la conducerea unei mari mişcări de centru şi în faţa unor provocări şi şantiere imense.

Cu o educaţie burgheză la iezuiţi, în Amiens, cu nasul în cărţi, în apropierea bunicii sale directoare de colegiu, el este un elev model, dar totodată rebel - fie că decide, singur, să se boteze la vârsta de 12 ani, fie că acţionează pentru a sfida convenţiile şi a se căsători cu Brigitte Trogneux, profesoara sa de franceză din liceu, cu 24 de ani mai în vârstă ca el.

Absolventul Sciences-Po Paris, cu o diplomă în filosofie, absolventul promoţiei Sedar-Senghor la ENA, iar apoi la Inspecţia Generală a Finanţelor, el le-a atras atenţia primilor săi mentori politici - Jacques Attali în 2007, iar apoi François Hollande, care îl numeşte adjunctul secretarului general al Elysée în 2012 şi îl propulsează la Bercy în primăvara lui 2014.

Însă, la fel ca studiile, ”intuiţiile” sale sunt cele care-i impresionează atât pe cei din primul său cerc de apropiaţi, cât şi pe adversarii săi politici, scrie news.ro.

”Eu cred că Macron a avut intuiţia, tocmai pentru că venea din afara vieţii politice tradiţionale, că partidele de guvernământ şi-au creat propriile slăbiciuni, şi-au pierdut propria atractivitate, erau, potrivit unei vorbe vechi, obosite, îmbătrânite”, mărturisea recent François Hollande.

Iar ”el a avut această intuiţie să creeze En Marche! atunci când şi-a elaborat legea”, adoptată cu 49 la trei voturi, în vara lui 2015, îşi aminteşte deputatul PS Richard Ferrand.

Apărând acest text ”cu de toate”, care merge de la extinderea programului de duminca şi până la liberalizarea transportului cu autocarul, ”a constatat el sclerozele din ţară”, subliniază acest susţinător din primul moment, secretarul general al mişcării En Marche!, lansate pe 6 aprilie 2016.

La conducerea micii sale întreprinderi politice - a cărei siglă coincide cu iniţialele sale şi care revendică în prezent aproximativ 270.000 de membri - Emmanuel Macron şi-a afişat tot mai ostentativ ambiţiile, începând de la un miting fondator incendiar, la La Mutualité, pe 12 iulie 2016, în faţa a 3.000 de persoane.

ALINIEREA PLANETELOR

El a ştiut, ulterior, ”să-şi asume riscul”, aşa cum îi place să spună, de a demisiona de la Bercy pentru a se lansa în cursa pentru fotoliul de la Elysée, cu o mână de susţinători în jurul său.

Însă planetele s-au aliniat apoi perfect.

Alegerile primare ale dreptei, apoi ale stângii, i-au degajat un bulevard pe centru, iar scandalul Fillon i-a tăiat şansele contracandidatului său considerat cel mai periculos.

Iar aşa cum a preconizat, François Hollande - al cărui moştenitor şi în egală măsură paricid este - s-a găsit între timp în incapacitatea de a candida la al doilea mandat, scrie news.ro.

Odată cu ascensiunea în sondaje, Macron, cu ochii săi albaştri şi zâmbetul pe buze, s-a lăsat câştigat de fervoarea reuniunilor publice, a întârziat pe scenă şi s-a delectat cu sloganele ”Macron preşedinte!” în aşa măsură încât adversarii săi politici au ironizat, uneori, atitudini ”de Cristos”.

El le-a răspuns promovând ”bunăvoinţa” şi refuzând fluierarea contracandidaţilor la mitinguri, pentru a pregăti unitatea care avea să urmeze în mod inevitabil alegerii sale.

A avut totodată talentul să evite falşii paşi majori, în pofida unor declaraţii polemice, nişte ”erori” ”pe care şi le asumă”, ca atunci când a apreciat, în februarie, că colonizarea a fost o ”crimă împotriva umanităţii”.

De-acum el revendică faptul de a purta cu el ”o parte ireductibilă a furiei poporului francez”, rezultatul unei campanii ”de contact” pe teren, unde şi-a apărat pas cu pas proiectul axat pe doi piloni - ”eliberarea” economiei şi, în acelaşi timp, ”protejarea” celor mai puţin ”înarmaţi”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » PREDARE DE ŞTAFETĂ. Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei! Urmăriţi LIVE ceremonia