Antena Meniu Search
x

Discurs istoric al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în Congresul american

Emmanuel Macron a avut parte de o primire călduroasă în Congresul american, acolo unde a susţinut un discurs istoric în faţa camerelor reunite. A vorbit în limba engleză şi a cerut Statelor Unite să nu aleagă calea naţionalismului şi izolaţionismului.

Vezi și

Emmanuel Macron a avut parte de o primire călduroasă în Congresul american, acolo unde a susţinut un discurs istoric în faţa camerelor reunite. A vorbit în limba engleză şi a cerut Statelor Unite să nu aleagă calea naţionalismului şi izolaţionismului. Macron este primul preşedinte francez din ultimii 42 de ani invitat să vorbească în faţa legislativului american.

Timp de trei minute, preşedintele Franţei a fost ovaţionat la scenă deschisă în Congresul american. În discursul susţinut în limba engleză, Emmanuel Macron a reamintit de relaţia sa foarte bună cu preşedintele SUA. A asemănat întâlnirea de la Casa Albă cu cea dintre filozoful francez Voltaire şi Benjamin Franklin, din 1778: "John Adams povesteşte că, după ce şi-au dat mâna, s-au îmbrăţişat, s-au strâns în braţe şi s-au sărutat pe obraji. Poate că acest lucru vă aminteşte de ceva." 

Totuşi, liderul de la Elysee nu a ezitat să îşi exprime dezacordul faţă de politicile lui Donald Trump. Le-a cerut congresmenilor să respingă naţionalismul şi să rămână fideli acordurilor internaţionale: "Personal, dacă mă întrebaţi, nu împărtăşesc fascinaţia faţă de noile mari puteri, faţă de abandonarea libertăţii şi de iluzia naţionalismului." 

De altfel, Emmanuel Macron a profitat de ocazie pentru a-i cere, din nou, lui Trump să nu renunţe la acordul nuclear cu Iranul. Totodată, el le-a dat asigurări congresmenilor americani că autorităţile de la Teheran nu vor obţine niciodată arma nucleară: "E adevărat că acest acord nu tratează toate îngrijorările şi unele sunt foarte importante. Acest lucru e adevărat. Dar nu ar trebui să îl abandonăm fără să avem ceva substanţial sau mai bun în locul său." 

Liderul de la Casa Albă urmează să ia o decizie cu privire la dosarul nuclear iranian pe 12 mai. Macron a declarat, totodată, că este convins că Statele Unite vor reveni în cadrul Acordului Climatic de la Paris şi l-a îndemnat pe Trump s nu pornească un război economic cu aliaţii săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Discurs istoric al preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în Congresul american