Antena Meniu Search
x

64.000 de soldați americani staționați în Europa așteaptă semnalul lui Joe Biden pentru a interveni în Ucraina

Aproape 64.000 de militari americani staționați în Europa sunt pregătiți să intervină pe flancul estic dacă tensiunile de la granița Ucrainei vor escalada. De asemenea, Statele Unite au pregătite pentru intervenție 40 de nave de război, 175 de avioane de luptă și 90 de tancuri.

de Redactia Observator

la 25.01.2022, 13:19

Oficialii militari i-au prezentat președintelui american Joe Biden, care este și comandantul forțelor armate, un plan privind trimiterea a peste 50.000 de soldați pe flancul de est dacă situația se va deteriora, iar Rusia va invada Ucraina. În același timp, familiile diplomaților americani de la Kiev au primit ordin să părăsească statul european. 

64.000 de soldați americani staționați în Europa așteaptă semnalul lui Biden pentru a interveni în Ucraina

Daily Mail

În luna septembrie, Statele Unite aveau 175.000 de militari staționați peste hotare. Dintre aceștia, 64.000 se află în Europa, scrie Daily Mail. SUA au 750 de baze militare în 80 de țări. 

Comandamentul pentru cele 40 de nave de război ale SUA își are sediul în Napoli, Italia, iar Germania găzduiește cei mai mulți soldați americani din Europa, aproape 35.000, dintre care, 13.009 sunt în Forțele Aeriene. În Regatul Unit se află 9.576 de militari americani, iar în Italia 12.436. Totodată, în Ucraina se află, în prezent, 150 de consilieri militari.

Pe acelaşi subiect

Planul inițial al lui Biden urmărește trimiterea a până la 5.000 de soldați în Lituania, Estonia și Letonia, membre NATO la granița cu Rusia. Dacă situația se va agrava, SUA ar putea trimite până la 50.000 de soldați. Totodată, aproximativ 8.500 de militari americani au fost puși în stare de alertă în cazul în care va fi necesar transferul lor în Europa de Est, după mobilizarea trupelor rusești la granița Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit CNN.

Secretarul Apărării din Statele Unite, Lloyd Austin, a emis ordinele la directiva președintelui Joe Biden, un nou pas pe care Casa Albă îl face pentru a se pregăti pentru o posibilă invazie a Ucrainei, despre care oficialii americani au fost avertizați că este iminentă. Kirby a declarat că "grosul" trupelor a fost plasat în stare de alertă pentru a îmbunătăți capacitatea de răspuns a NATO. Până la ora transmiterii acestei știri, nu s-a luat o decizie finală cu privire la transferul militarilor.

64.000 de soldați americani staționați în Europa așteaptă semnalul lui Biden pentru a interveni în Ucraina

Daily Mail

NATO trimite trupe în Europa de Est

Ţările NATO trimit, de asemenea, nave şi avioane de luptă suplimentare în Europa de Est şi pun forţele în aşteptare, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat. "NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei", a spus Stoltenberg.

"Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune", se arată în comunicat.

"Spania trimite nave pentru a se alătura forţelor navale NATO şi intenţionează să trimită avioane de luptă în Bulgaria", se adaugă în comunicat.

"Franţa s-a declarat pregătită să trimită trupe în România sub comandament NATO. Ţările de Jos trimit două avioane de luptă F-35 în Bulgaria din aprilie pentru a sprijini poliţia aeriană NATO din regiune şi pun în aşteptare o navă şi unităţi terestre pentru Forţa de reacţie a NATO", detaliază comunicatul de presă.

Reacţia Rusiei

Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în Europa de Est în faţa activităţilor militare ale Rusiei la graniţele Ucrainei. Kremlinul spune că Occidentul "exacerbează tensiunile" și că acționează "cu isterie" prin această decizie, relatează Reuters.

"Tensiunile sunt exacerbate de anunţurile şi acţiunile concrete ale Statelor Unite şi NATO", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre desfăşurarea de noi forţe ale Alianţei în Europa de Est, înainte de a spune că există un risc foarte mare ca Ucraina să pornească o ofensivă împotriva separatiştilor proruşi din estul ţării.

O invazie a Ucrainei s-ar încheia cu o „pierdere teribilă de vieți omenești

Secretarul britanic de Externe Liz Truss a avertizat Rusia că o invazie a Ucrainei ar duce la “pierderi teribile de vieți omenești”, la nivelul războiului Afgano-Sovieic. Oficialul britanic a pus conflictul din Ucraina în contextul unei dispute globale a statelor liberale cu cele autoritare. 

Truss i-a cerut liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, să facă un pas înapoi, cu privire la declanșarea unui conflict în Ucraina, “înainte de a face o greșeală strategică uriașă”, potrivit The Guardian. „Moscova nu a învățat din lecțiile istoriei, iar o invazie ar duce la o pierdere teribilă de vieți omenești, așa cum știm din războiul Afgano-Sovietic și conflictul din Cecenia. Trebuie să luăm măsuri. Alături de aliații noștri suntem alături de Ucraina. Ce se întâmplă în Europa de Est are consecințe la nivel global”.

Agresorii globali "sunt încurajaţi într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece încoace", a mai spus Truss. "Ei încearcă să exporte dictatura ca pe un serviciu, în întreaga lume. De aceea regimuri ca acelea din Belarus, Coreea de Nord şi Myanmar îşi găsesc cei mai apropiaţi aliaţi la Moscova şi Beijing".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » 64.000 de soldați americani staționați în Europa așteaptă semnalul lui Joe Biden pentru a interveni în Ucraina