Antena Meniu Search
x

Energie nucleară, recunoscută drept energie verde în Uniunea Europeană. Victorie politică și simbolică pentru Franța, Olanda și Suedia

Parlamentul European a recunoscut, oficial, energia nucleară ca fiind energie verde. Decizia apare în contextul în care blocul comunitar intenţionează să atingă obiectivul de zero emisii până în anul 2050. Cel mai apropiat obiectiv este producerea pe teritoriul european a 40 la sută din necesarul de energie verde. Pe fond, decizia nu este crucială pentru industria nucleară, care oricum era amplu reglementată în toate ţările Uniunii. Marchează, totuşi, o victorie politică şi simbolică pentru Franţa şi alte ţări puternic industrializate precum Olanda sau Suedia, care mizează pe această tehnologie. Decizia luată de Parlamentul European vizează, în primul rând, viitoarele reactoare nucleare, aflate - în prezent - în curs de dezvoltare.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.11.2023, 08:26

Vezi și

Parlamentul European (PE) a decis marţi prin vot să includă domeniul nuclear printre tehnologiile verzi de susţinut în vederea asigurării competitivităţii şi suveranităţii Uniunii Europene (UE) împotriva Chinei şi Statelor Unite, o victorie politică şi simbolică importantă a acestui sector în plină refacere, relatează AFP.

Textul, care prezintă o listă a tehnologiilor cu "zero emisii" de gaze cu efect de seră constituie poziţia eurodeputaţilor asupra unui proiect al unui regulament care vizeză să apere producţia filierelor fără carbon în UE.

El stabileşte în 2030 obiectivul producerii pe teritoriul european a 40% dintre nevoile UE pe aceste pieţe, râvnite de China şi Statele Unite, care au implementat propriile măsuri de susţinere.

UE preconizează în principal să ofere acestor filiere relaxări în reglementări.

Pe acelaşi subiect

Pe fond, acest text nu este crucial pentru industria nucleară - amplu reglementată la nivel naţional - dar marchează o victorie politică şi simbolică importantă.

"Mă bucur că am putut integra domeniul nuclear la acelaşi nivel ca energiile regenerabile în tehnologiile nete zero. Toate aceste surse de producţie de energie sunt indispensabile decarbonatării economiei noastre", salută eurodeputatul Christophe Grudler (Renew, centru).

Uniunea Europeană vrea suveranitate energetică

Această propunere urmează să fie negociată între statele membre.

Ele urmează să-şi adopte propira poziţie în curând şi ar putea pleda în favoarea includerii domeniului nuclear între filierele-cheie ale tranziţiei energetice, alături de panourile solare, turbinele eoliene, bateriile sau pompele cu căldură.

UE urmează să ofere o susţinere la nivel de reglementări acestor industrii, în vederea atingerii neutralităţii carbonului în 2050, dar şi în vederea construirii suveranităţii energetice europene.

Proiectul iniţial de "Regulament al unei industrii cu zero emisii" de gaze cu efect de seră - prezentat la 16 martie - cita energia nucleară între mijloacele de decarbonatare a economiei - o primă victorie a Franţei şi altor aproximativ zece state membre ca Olanda, Suedia sau Polonia, care mizează pe această tehnologie,

Însă, în practică, erau vizate doar viitoare reactoare nucleare - de generaţia a patra - şi reactoare nucleare mici, modulare, aflate de asemenea în curs de dezvoltare.

Esenţialul ajutoarelor era rezervat unei liste restrânse de filiere - denumite ”strategice” -, din care energia nucleară era exclusă.

Eurodeputaţii au lăsat statelor membre grija de a alege tehnologiile cu ”emisie zero” pe care vor să le favorizeze pe o listă lărgită.

Planul prevede atât o simplificare şi o accelerare a procedurilor şi acordării de permise tuturor unităţilor industriale, cât şi facilităţi de finanţare.

El inovează adăugând criterii de mediu în licitaţiile publice, o dispoziţie care ar putea avantaja furnizorii europeni ale căror tarife sunt uneori mai mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Stiri externe » Energie nucleară, recunoscută drept energie verde în Uniunea Europeană. Victorie politică și simbolică pentru Franța, Olanda și Suedia