Antena Meniu Search
x

Video "E o revoluţie energetică". România, pas important spre energia verde. Centrul de control al reactoarelor modulare, operat de Nuclearelectrica

România mai face un pas înainte în încercarea de a obţine energie verde, nepoluantă. La Bucureşti a fost inaugurat centrul de exploatare a energiei care găzduieşte simulatorul de comandă a reactorului modular mic NuScale. Astfel, ţara noastră devine centru pentru educaţia şi formarea specialiştilor care se vor ocupa apoi de instalarea acestor reactoare modulare atât la noi, cât şi în alte ţări. Scopul este înlocuirea treptată a centralelor pe cărbune, care implică un grad ridicat de poluare.

de Redactia Observator

la 13.05.2023, 07:49

Vezi și

Simulatorul camerei de comandă a reactorului modular promite o energie mai curată. "Utilizarea noului tip de tehnologie SMR, alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, întăresc profilul energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului, și cu țintele de decarbonizare", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Compania de stat Nuclearelectrica va fi operator al reactoarelor modulare.

"Ceea ce se întâmpă acum este o revoluţie energetică. Cum se va schimba lumea? Eu zic că în bine. O să avem mai multă electricitate mai curată. Energie mai multă şi mai disponibilă, rezilientă, independenţă", a declarat Cosmin Ghiţă, preşedinte Nuclearelectrica. 14 milioane de dolari. Aceasta este suma pe care SUA a investit-o pentru etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România. "Proiectul va fi inaugurat în 2029 și va fi primul Reactor Modular de Mici Dimensiuni din Europa. Va fi o bornă de inovație pentru energia curată", a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA.

"Un simulator care pune în faţa studenţilor, a profesorilor, o activitate complexă ca şi cum am fi într-o centrală nucleară, putând să folosim toate informaţiile dintr-o centrală nucleară", a declarat Mihnea Costoiu, rector Politehnica. "Este un laborator în care se vor pregăti studenţii, specialiştii care vor opera apoi, în domeniul ingineriei nucleare", a declarat Lăcrămioara Diana Robescu, decan al facultăţii de energetică. Până în 2029, Nuclearelectrica ar trebui să pună în funcţiune la Doiceşti prima centrală SMR NuScale cu șase module, pe locul fostei termocentralei pe cărbune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » "E o revoluţie energetică". România, pas important spre energia verde. Centrul de control al reactoarelor modulare, operat de Nuclearelectrica