Antena Meniu Search
x

NASA: Erupţia vulcanului din Tonga a fost de sute de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima

Erupţia vulcanică din Tonga, care a declanşat şi un puternic tsunami, a fost de sute de ori mai puternică decât bomba atomică lansată de SUA asupra Hiroshima, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează oficiali NASA citaţi de BBC.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 16:02

Erupţia vulcanului din Tonga a fost de sute de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima
- Profimedia

"Cantitatea de energie eliberată de erupţie credem că a fost echivalentă cu între 5 şi 30 de megatone (5 până la 30 de milioane de tone) de TNT", a declarat Jim Garvin, om de ştiinţă în cadrul NASA, citat într-un material publicat duminică seara pe site-ul misiunii Earth Observatory.

Agenţia a declarat că erupţia a "şters" insula vulcanică situată la aproximativ 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofa. Înainte de erupţie, insula Hunga Tonga-Hunga Ha'apai era formată din două insule separate, unite de un nou teren format în 2015. NASA spune că explozia a fost atât de puternică, încât noul pământ a dispărut, împreună cu alte "bucăţi mari" din cele două insule vechi.

80% din populaţie, afectată de erupţie

Oficialii din Tonga spun că mai mult de 80% din populaţie a fost afectată de dezastrul natural care a avut loc în urma erupţiei vulcanice. 

Pe acelaşi subiect

Emisia de cenuşă vulcanică, gaze şi particule rezultate în urma erupţiei s-a dovedit a fi o provocare masivă pentru oficialii din Tonga.

Imediat după erupţie şi tsunami, au existat temeri că sursele de apă ar fi fost poluate de pătura groasă de cenuşă, crescând riscul de boli precum holera şi diareea. Totuşi, oficialii au declarat că, după numeroase teste, apa este potabilă. Chiar şi aşa, cenuşa vulcanică şi emisiile reprezintă în continuare un risc pentru sănătatea locuitorilor. 

Arhipelagul a fost "rupt de lume", mai multe clădiri s-au prăbuşit şi insula a fost acoperită de un strat gros de cenuşă

Imaginile aeriene realizate de armata din Noua Zeelandă pentru guvernul din Tonga la câteva zile după erupţie au surprins amploarea dezastrului din Insulă. Unele zone au suferit pagube "catastrofale” provocate de tsunami și de erupția vulcanică. Insulele Ha'apai au fost acoperite de un strat gros de cenușă.

Imaginile din satelit au arătat scene similare și în districtul Kolofo'ou al capitalei, pe insula principală, cu copaci și case acoperite complet de resturi vulcanice. Unele clădiri par să se fi prăbușit, iar lucrătorii umanitari sunt acum îngrijorați de contaminarea apei și de securitatea alimentară din district.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » NASA: Erupţia vulcanului din Tonga a fost de sute de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima