Europa revine la restricțiile din primăvară din cauza pandemiei
Pandemia de coronavirus atinge cote alarmante în Europa! Italia, Germania și Cehia sunt doar câteva din statele care în ultimele 24 de ore au doborât recorduri negative de infectări.
- În Portugalia a fost decretată stare de calamitate națională.
- În Cehia, toate restaurantele și școlile s-au închis.
Franța, între timp, a reinstaurat starea de urgență după ce numărul îmbolnăvirilor a fost mai mare de 20.000 în 3 zile din 6. Începând de sâmbătă, vor exista restricții de circulație în opt orașe focar, printre care și Parisul. Oamenii nu vor mai putea ieşi din case fără justificare după ora 21:00.
Cel mai negru coșmar devine realitate pentru 22 de milioane de francezi. Începând de sâmbătă, locuitorii din 9 regiuni nu vor mai avea voie să iasă din case între orele 21.00 și 06.00 dimineața, decât cu motive bine întemeiate.
În caz contrar riscă o amendă de 135 de euro. Paris, Toulouse, Marseille, Lyon, Grenoble și Montpellier sunt doar câteva orașe de pe lista zonelor de risc.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Obiectivul nostru este să reducem contactele private, care sunt cele mai periculoase. Acele momente în care ne relaxăm și suntem cu alți oameni, în afara celor din familie.
Francezii din zonele de focar nu vor mai putea astfel să meargă la restaurante, săli de cinema sau să se reunească cu prietenii în acel interval orar.
Noile măsuri, care vor intra în vigoare poimâine ar putea dura până la 1 decembrie. Restricțiile revin în forță și în Germania, care a înregistrat un nou record negativ de îmbolnăviri. Vorbim de peste 6.600 de noi cazuri înregistrate numai în ultimele 24 de ore.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Sunt convinsă că deciziile pe care le vom lua în următoarele zile și săptămâni vor fi esențiale pentru modul în care vom trece de această pandemie.
Așa se face că începând de azi, în zonele focar, unde numărul îmbolnăvirilor este mai mare de 50 la 100.000 de locuitori, barurile și restaurantele se vor închide la ora 23.00. Între timp, în zonele unde numărul de cazuri este de 35 la 100.000 de locuitori, masca devine obligatorie în spațiile deschise aglomerate. În Koln, purtatul măștii a devenit literă de lege și pentru polițiști.
Wolfgang Baldes, purtător de cuv. al poliției: Atâta timp cât distanța nu poate fi păstrată, masca va fi purtată și în spațiile deschise.
Cu peste 6 milioane de cazuri de COVID-19 înregistrate în Europa, până la aceste momente, tot mai multe state de pe bătrânul continent revin la măsuri dure în încercarea de a opri cel de al doilea val. În Portugalia a fost decretată stare de calamitate națională.
Asta înseamnă că toate adunările publice se vor limita la 5 persoane. În Cehia, între timp, statul cu cea mai mare rată de infectare din Europa, toate restaurantele și școlile s-au închis. Măsuri asemănătoare vor fi luate și în Irlanda de Nord.
Revenirea la normalitate pare acum un vis tot mai îndepărtat. Directorul studiului clinic de la Oxford susține că masca ar putea fi purtată până vara viitoare, chiar și în cazul obținerii unui vaccin. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că tinerii sănătoşi ar putea să nu primească vaccinul până în 2022.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰