Video Europa s-a apucat de economii la energie. Primele măsuri: Olanda restricţionează duşurile cu apă caldă la maximum 5 minute
La doar o zi după ce Uniunea a adoptat planul de economisire a energiei cu 15%, statele membre au şi introdus primele măsuri. Franţa, Germania şi Italia sunt doar câteva ţări care au început raţionalizarea, de la recomandări pentru duşuri mai scurte până la stingerea iluminatului public. Însă nu toţi cetăţenii sunt de acord cu austeritatea.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Hoteluri, supermarketuri, gări şi aeroporturi... Pe rând, toate au reglat termostatele din interior la temperatura de 27 de grade, iar la iarnă nu vor arăta mai mult de 19 grade. Este prima măsură pe care guvernul spaniol a adoptat-o rapid, după intrarea în vigoare a planului Uniunii Europene.
Spaniol: “Va fi imposibil, pentru că acum, aici, sunt 18 grade. Dacă trecem la 27 de grade, vom transpira toată ziua. Frigiderele dau multă căldură şi clienţii se vor plânge, nimeni nu va mai intra.”
Şi serile prin oraş vor fi mai puţin plăcute
Noaptea, după ora 22:00, în clădirile de birouri niciun bec nu mai trebuie lăsat aprins, iar iluminatul vitrinelor, al clădirilor publice şi al magazinelor este şi el întrerupt.
- Primăria Arad, soluții pentru scăderea facturilor: reducerea iluminatului și proiect european de 2 milioane de...
- Câţi bani putem economisi cu cardurile de fidelitate. Explicaţiile românului care are 20 de conturi
- Românii se tem de criză şi au început să pună bani deoparte pentru zile negre. Cele mai practice sfaturi pentru...
Spaniol: “Dacă te hotărăşti să vii pe Grand Via şi totul este stins, o să te întrebi ce rost mai are să te plimbi.”
Cei care nu vor pune în aplicare noile reguli riscă amenzi usturătoare, de până la 100 de milioane de euro
Pedro Sanchez, prim-ministrul spaniol: “Chiar dacă Spania este mai pregătită datorită poziţiei geografice, în comparaţie cu alte ţări, care sunt mult mai dependente de gazul rusesc sau de sursele de energie ruseşti, precum Germania, Italia şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est, Spania are şi un angajament de solidaritate cu restul ţărilor europene.”
În Germania, autoritățile au anunţat că, în clădirile publice, săli de sport şi piscine, apa caldă nu va mai fi disponibilă, iar în Olanda, dușurile cu apă caldă nu trebuie să dureze mai mult cinci minute. Şi Franţa a anunţat restricţii: terasele exterioare ale cafenelelor și barurilor nu mai pot folosi aerul condiţionat vara, sau radiatoare iarna. Tot în Hexagon, se va redeschide o centrală pe cărbuni şi, pentru a atrage personal, statul oferă prime de 5.000 de euro celor care vor să lucreze aici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰