Antena Meniu Search
x

Evgheni Prigojin, "bucătarul lui Putin", recunoaște că a fondat grupul de mercenari Wagner

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 26.09.2022, 11:55

Evgheni Prigojin, bucătarul lui Putin, filmat în timp ce recruta soldați din închisorile rusești, august 2022
Evgheni Prigojin, bucătarul lui Putin, filmat în timp ce recruta soldați din închisorile rusești, august 2022 - Profimedia Images

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sa Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

''La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner'', a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Evgheni Prigojin, "bucătarul lui Putin", recunoaște că a fondat grupul de mercenari Wagner