Expediție de un an pentru cercetători din 19 ţări aproape de Polul Nord
Un spărgător de gheaţă german, cu un echipaj de oameni de ştiinţă, a ridicat ancora dintr-un port norvegian, în cea mai amplă expediţie organizată vreodată în Arctica.
Un spărgător de gheaţă german, cu un echipaj de oameni de ştiinţă, a ridicat ancora dintr-un port norvegian, în cea mai amplă expediţie organizată vreodată în Arctica. Timp de un an, cercetători din 19 ţări vor studia condiţiile meteorologice din apropierea Polului Nord, pentru a înţelege mai bine schimbările climatice de pe întreaga planetă.
Expediţia "Mosaic" este prima în care evoluţia vremii din Arctica va fi monitorizată, fără întrerupere, timp de un an, inclusiv în timpul iernii. Nava germană "Polarştern" se va lăsa prinsă în banchiza de gheaţă şi va pluti, în derivă, până la dezgheţul din primăvară.
În proiect sunt implicaţi, în total, 600 de cercetători. Echipele se vor schimba o dată la două luni. Pe banchiză va fi amenajată o pistă de aterizare pentru ca oamenii să poată fi aprovizionaţi pe calea aerului.
Pentru prima dată, ciclul de îngheţ şi dezgheţ din Arctica va fi studiat la faţa locului, cu aparatură de ultimă oră.
Specialiştii consideră că orice schimbare a condiţiilor meteorologice din zonele polare influenţează evoluţia vremii pe întreaga planetă.
Expediţia, cu un buget de 140 milioane de euro, este rezultatul unei cooperări internaţionale impresionante într-un moment marcat mai degrabă de tensiuni în politica mondială.
Alte patru spărgătoare de gheaţă, două din Rusia şi câte unul din Suedia şi China, vor fi mereu pregătite să ajute, la nevoie, nava germană. Oamenii de ştiinţă cred că numai împreună pot acţiona împotriva efectelor nefaste ale schimbărilor climatice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰