Antena Meniu Search
x

Expediție de un an pentru cercetători din 19 ţări aproape de Polul Nord

Un spărgător de gheaţă german, cu un echipaj de oameni de ştiinţă, a ridicat ancora dintr-un port norvegian, în cea mai amplă expediţie organizată vreodată în Arctica.

De Redactia Observator la 21.09.2019, 14:32
Vezi și

Un spărgător de gheaţă german, cu un echipaj de oameni de ştiinţă, a ridicat ancora dintr-un port norvegian, în cea mai amplă expediţie organizată vreodată în Arctica. Timp de un an, cercetători din 19 ţări vor studia condiţiile meteorologice din apropierea Polului Nord, pentru a înţelege mai bine schimbările climatice de pe întreaga planetă.

Expediţia "Mosaic" este prima în care evoluţia vremii din Arctica va fi monitorizată, fără întrerupere, timp de un an, inclusiv în timpul iernii. Nava germană "Polarştern" se va lăsa prinsă în banchiza de gheaţă şi va pluti, în derivă, până la dezgheţul din primăvară.

Markus Rex: Ne vom afla în mâinile naturii, mânaţi de forţele vântului şi ale gheţii, la bine şi la rău.

În proiect sunt implicaţi, în total, 600 de cercetători. Echipele se vor schimba o dată la două luni. Pe banchiză va fi amenajată o pistă de aterizare pentru ca oamenii să poată fi aprovizionaţi pe calea aerului.

Pentru prima dată, ciclul de îngheţ şi dezgheţ din Arctica va fi studiat la faţa locului, cu aparatură de ultimă oră.

Specialiştii consideră că orice schimbare a condiţiilor meteorologice din zonele polare influenţează evoluţia vremii pe întreaga planetă.

Markus Rex: Vrem să mergem în Arctica pentru că acolo este epicentrul schimbării climatice. Nicio regiune de pe planeta noastră nu se încălzeşte atât de repede şi de substanţial ca Arctica.

Expediţia, cu un buget de 140 milioane de euro, este rezultatul unei cooperări internaţionale impresionante într-un moment marcat mai degrabă de tensiuni în politica mondială.

Alte patru spărgătoare de gheaţă, două din Rusia şi câte unul din Suedia şi China, vor fi mereu pregătite să ajute, la nevoie, nava germană. Oamenii de ştiinţă cred că numai împreună pot acţiona împotriva efectelor nefaste ale schimbărilor climatice.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Expediție de un an pentru cercetători din 19 ţări aproape de Polul Nord

Breaking News

Cancelarul Austriei spune un "NU" hotărât intrării României în Schengen: "Calendar pentru primăvara...

Cancelarul Austriei spune un "NU" hotărât intrării României în Schengen: "Calendar pentru primăvara următoare"