Antena Meniu Search
x

Explozie la Centrala Nucleară de la Zaporojie. A avut loc în afara perimetrului de siguranță, reactoarele nu sunt afectate - CNCAN

Compania ucraineană Energoatom a anunțat joi că o mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a unuia dintre reactoarele Centralei Nucleare de la Zaporojie. Potrivit informațiilor obținute de CNCAN de la reprezentanții IAEA recentul incident generat de explozia unei mine a avut loc în afara perimetrului de siguranță al centralei de la Zaporoje și nu a afectat siguranța reactoarelor nucleare.

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 15:24

Energoatom, compania nucleară ucraineană, a anunţat joi că o mină rusească a explodat la Centrala Nucleară din Zaporojie, precizând că dispozitivul a sărit în aer "în apropierea unuia dintre reactoarele centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP)". Afirmațiile nu au putut fi verificate independent de presa internaţională. 

ZNPP este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele mai mari 10 din lume. Se află sub controlul Rusiei din 2022. A fost construită de Uniunea Sovietică lângă orașul Energodar, pe malul sudic al lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Este operată de Energoatom, care operează și celelalte trei centrale nucleare din Ucraina.

Centrala a fost ocupată de ruşi pe 4 martie 2022, iar începând cu 12 martie 2022, este controlată de compania energetică rusă Rosatom. Deşi este sub control rusesc, centrala are în continuare personal ucrainean iar vara trecută a fost un punct fierbinte al războiului. Ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei

Anunţul făcut de Energoatom

Pe acelaşi subiect

"O mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a reactorului IV, de la centrala nucleară ZNPP. Ocupanții ruși continuă să transforme ZNPP într-o bază militară, minând perimetrul din jurul centralei. Iar aceste acțiuni nu pot să nu aibă consecințe.

Potrivit unor surse, o explozie a fost auzită în apropierea camerei motoarelor reactorului IV. După cum au declarat chiar teroriștii nucleari, mina lor a explodat. Zgomotele exploziei au fost auzite de lucrătorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la ZNPP. Cu toate acestea, rușii au încercat să îi liniștească pe muncitori și să își acopere rapid urmele pentru ca experții AIEA să nu le vadă.

Cea mai mare instalație nucleară din Europa continuă să fie pusă în pericol de deciziile arbitrare ale militarilor ruși și ale acoliților lor, în timp ce personalul ucrainean încearcă cu disperare să mențină siguranța nucleară și radiologică a întregului continent", a scris Energoatom pe Telegram într-un mesaj postat joi la ora 12:35.

CNCAN: Explozia de la centrala Zaporoje nu a afectat siguranța reactoarelor nucleare

"Potrivit informațiilor obținute de CNCAN de la reprezentanții IAEA, recentul incident generat de explozia unei mine a avut loc în afara perimetrului de siguranță al centralei de la Zaporoje și nu a afectat siguranța reactoarelor nucleare", anunță CNCAN, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Explozie la Centrala Nucleară de la Zaporojie. A avut loc în afara perimetrului de siguranță, reactoarele nu sunt afectate - CNCAN