Antena Meniu Search
x

Fată de 11 ani cu sindromul Rapunzel, operată după ce a adunat un ghemotoc uriaș de păr în stomac

Chirurgii de la un spital din Cehia au îndepărtat un ghemotoc uriaş de păr de mărimea unui pahar de jumătate de litru din stomacul unei fete care, din cauza unei tulburări psihologice rare, îşi smulgea şi îşi înghiţea propriul păr, informează AFP, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 15:32

cădere de păr la femei
Fată de 11 ani cu sindromul Rapunzel, operată după ce a adunat un ghemotoc uriaș de păr în stomac - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Fetiţa în vârstă de 11 ani suferă de sindromul Rapunzel, semnalat pentru prima dată în 1968, cu doar câteva zeci de cazuri documentate până în prezent în întreaga lume. El poartă numele unei fete cu părul foarte lung dintr-un basm al fraţilor Grimm, care a inspirat desenul animat Disney "Tangled" din 2010.

"Boala este legată de ceea ce numim tricotilomanie şi tricofagie, constând în smulgerea şi, respectiv, înghiţirea propriului păr", a declarat Matus Peteja, chirurg-şef la spitalul din Opava, în estul Republicii Cehe.

Sindromul Rapunzel afectează în principal fetele şi femeile sub vârsta de 20 de ani

Smocul gros, în formă de cilindru, cu o lungime de 20 de centimetri şi un diametru de 8 centimetri, era prea mare pentru a fi îndepărtat pe gură, astfel că medicii au fost nevoiţi să îl îndepărteze prin laparoscopie.

"Dacă nu l-am fi îndepărtat, fata ar fi avut dureri şi ar fi pierdut treptat în greutate. În caz extrem, peretele stomacului ar fi putut fi deteriorat sau chiar perforat", a declarat Peteja pentru AFP.

El a adăugat că fata, care în prezent se simte bine, va urma un tratament psihiatric şi psihologic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Fată de 11 ani cu sindromul Rapunzel, operată după ce a adunat un ghemotoc uriaș de păr în stomac