Antena Meniu Search
x

FBI ajută Republica Moldova. Procurorii au nevoie de sprijin într-o investigaţie privind spălarea a 20 de miliarde de dolari

Procuratura Anticorupţie de la Chişinău va cere ajutorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) al SUA pentru a identifica beneficiarii tranzacţiilor frauduloase de aproximativ 20 de miliarde de dolari din Rusia, bani "spălaţi" prin intermediul unor decizii ale instanţelor din Republica Moldova, a informat luni Radio Chişinău.

Procuratura Anticorupţie de la Chişinău va cere ajutorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) al SUA pentru a identifica beneficiarii tranzacţiilor frauduloase de aproximativ 20 de miliarde de dolari din Rusia, bani "spălaţi" prin intermediul unor decizii ale instanţelor din Republica Moldova, a informat luni Radio Chişinău.

Anunţul a fost făcut de şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, într-un interviu pentru Deschide.md. Potrivit lui Morari, această solicitare se înscrie într-o a doua etapă a investigaţiei în aşa-numitul dosar 'Laundromat', care impune colaborarea cu mai multe state.

"Când zic investigaţii pe plan extern mă refer la tranzacţiile făcute, companii implicate şi beneficiarii finali. În acest sens vă mai pot spune că pregătim demersuri către colegii de la FBI pentru a ne ajuta să identificăm împreună aceşti beneficiari. Vă amintesc că miliardele respective erau în valută americană, ceea ce le permite instituţiilor din SUA să urmărească circuitul lor mult mai simplu", a declarat şeful Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova.

Totodată, el a precizat că procurorii moldoveni nu au mai adresat niciun demers legat de acest dosar autorităţilor din Federaţia Rusă.

Pe acelaşi subiect

Potrivit lui Viorel Morari, până acum Procuratura Anticorupţie şi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au investigat toate acţiunile factorilor din Republica Moldova implicaţi în această schemă (judecători, bănci comerciale, judecători de instrucţie).

Astfel, în prima etapă s-ar fi finalizat urmărirea penală şi a fost expediată în judecată cauza penală de învinuire a 14 actuali şi foşti magistraţi, precum şi a doi executori judecătoreşti. Alte două persoane - un judecător şi un executor judecătoresc - au fost daţi în căutare internaţională, pe numele lor fiind emis mandat de arestare.

De asemenea, a fost trimis în judecată dosarul a patru persoane de la Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM), printre care se numără şi fostul vicepreşedinte al instituţiei.

Nu în ultimul rând, potrivit lui Viorel Morari, s-a avansat semnificativ şi în dosarele persoanelor din conducerea Moldincondbank.

Operaţiunea de spălare de bani s-a realizat cu ajutorul unei scheme financiare investigate acum de autorităţile din Republica Moldova şi în care au fost angrenaţi responsabili ai băncii Moldinconbank, judecători, executori şi politicieni. 

Serviciile secrete ale Republicii Moldova ar deţine informaţii detaliate despre persoane din cadrul FSB-ului rus (fostul KGB), pe care le suspectează că au derulat respectiva schemă financiară frauduloasă împreună cu Viaceslav Platon, om de afaceri moldovean.

Sursă: Agerpres.ro

Citeşte şi: Republica Moldova se împrumută de la FMI. Care este suma pe care ţara o va primi de la instituţia financiară

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » FBI ajută Republica Moldova. Procurorii au nevoie de sprijin într-o investigaţie privind spălarea a 20 de miliarde de dolari