Antena Meniu Search
x

O femeie care a avut un avort spontan, condamnată la 30 de ani de închisoare pentru omucidere în El Salvador

Judecătorii din El Salvador au stabilit o sentință de 30 de ani pentru o femeie care a suferit un avort spontan. Organizațiile non-guvernamentale atrag atenția asupra faptului că această țară are unele dintre cele mai drastice legi anti-avort, în ultimele două decenii fiind condamnate aproape 200 de femei din această cauză, notează The Guardian.

de Redactia Observator

la 11.05.2022, 16:08

O femeie a fost condamnată la 30 de ani de închisoare după ce a avut un avort spontan.
Protest pentru legalizarea avortului în El Salvador - Profimedia

Femeia se numește Esme și a petrecut ultimii doi ani în închisoare în așteptarea procesului pentru omucidere. Ea a fost arestată după ce s-a prezentat la spital pentru a primi asistență medicală atunci când a suferit un avort spontan.

”Sentința primită de Esme este un pas devastator pentru progresul care a fost făcut în criminalizarea ilegală a femeilor care suferă de urgențe obstetrice în El Salvador”, a declarat Paula Avila-Guillen, avocată specializată în drepturile omului și directoare a Women’s Equality Center.

Legislația din El Salvador, adoptată în 1998, este extrem de restrictivă în ceea ce privește avortul, această procedură medicală fiind interzisă chiar și în cazurile în care viața femeii este pusă în pericol sau sarcina este produsul incestului sau al violului.

”Am văzut în mod repetat în America Latină că, atunci când avortul este incriminat, femeile sunt forțate să demonstreze că urgențele obstetrice prin care trec au fost reale. Când nu pot, nu au resursele necesare pentru a face acest lucru sau, pur și simplu, nu sunt crezute, riscă închisoarea”, a mai adăugat avocata.

Pe acelaşi subiect

Femeile nu pot face avot nici când viața le este pusă în pericol

De-a lungul ultimelor decenii câteva sute de femei au fost condamnate la închisoare pe baza legilor anti-avort. O schimbare a cadrului legislativ a fost propusă de Nayib Bukele, președintele El Salvadorului care a promis legalizarea avortului în cazul femeilor a căror viață este pusă în pericol din cauza sarcinii.

Îngrijorările legate de legile privind avortul din El Salvador sunt împărtășite și de Morena Herrera, președinta Grupului Cetățenilor pentru Decriminalizarea Avortului, care cere tratarea acestui act medical ca o problemă de sănătate publică și nu ca un fapt de natură penală.

”Vom continua să luptăm pentru ca toate femeile incriminate pe nedrept de aceste circumstanțe să-și recâștige libertatea, să aibă ocazia să își refacă și reconstruiască viețile”, a adăugat Morena Herrera.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » O femeie care a avut un avort spontan, condamnată la 30 de ani de închisoare pentru omucidere în El Salvador