Femeile din SUA, furioase după victoria lui Donald Trump. Ce este mișcarea 4B
În orele și zilele de după ce a devenit clar că Donald Trump va fi reales ca președinte al Statelor Unite, interesul pentru mișcarea 4B a înregistrat o creștere semnificativă în rândul tinerelor americane.
Femei tinere, liberale, discută și împărtășesc informații pe TikTok și Instagram despre mișcarea feministă din Coreea de Sud, unde femeile heterosexuale aleg să nu se căsătorească, să nu aibă copii, să nu se întâlnească și să nu aibă relații intime cu bărbați.
Aceste femei spun că sunt furioase și dezamăgite după ce majoritatea bărbaților americani au votat pentru un candidat găsit vinovat de abuz sexual și care, prin numirea a trei judecători conservatori la Curtea Supremă, a contribuit la anularea protecțiilor legale privind drepturile reproductive la nivel național.
Ca răspuns, ele declară că renunță la relațiile cu bărbații și încurajează alte femei din țară să li se alăture. „Am făcut tot ce ni s-a cerut pentru a le oferi siguranță bărbaților și am îndeplinit toate așteptările. Și totuși, ei încă ne urăsc”, a declarat Ashli Pollard, o femeie de 36 de ani din St. Louis pentru CNN. „Așa că, dacă oricum ne urâți, atunci o să facem ce vrem.”
Ce este mișcarea 4B
4B este o abreviere pentru patru cuvinte coreene: bihon (fără căsătorie), bichulsan (fără copii), biyeonae (fără întâlniri) și bisekseu (fără relații intime cu bărbați).
Mișcarea 4B a apărut în Coreea de Sud în jurul anului 2015 sau 2016, explică Ju Hui Judy Han, profesor asistent de studii de gen la Universitatea din California, Los Angeles. Mișcarea a devenit populară mai ales printre tinerele de 20 de ani, ca o ramură mai radicală a mișcărilor #MeToo și a altor mișcări feministe, ca reacție la inegalitatea de gen profundă din țară.
În 2016, o femeie a fost ucisă brutal lângă o stație de metrou din Seul; agresorul a declarat că a ucis-o pentru că se simțea ignorat de femei. Incidentul a provocat un val de dezbateri naționale despre modul în care sunt tratate femeile, extinzându-se la discuții despre feminicid, revenge porn și infracțiunile sexuale digitale.
Teme controversate în Coreea de Sud
Feminismul și diviziunea de gen sunt teme controversate în Coreea de Sud. Femeile câștigă, în medie, cu o treime mai puțin decât bărbații, conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cea mai mare diferență de salarizare dintre țările OECD. În ciuda economiei avansate a țării, femeile sunt reprezentate foarte puțin în roluri de conducere și manageriale.
Mișcarea 4B a fost descentralizată, existând în diverse forme, online și offline, ceea ce face dificilă estimarea exactă a dimensiunii sale. De-a lungul timpului, mișcarea s-a diminuat și s-a fragmentat, din cauza dezacordurilor privind rolul femeilor queer și trans, spune Han. Totuși, mișcarea 4B și alte mișcări feministe din Coreea de Sud au atras atenția asupra inegalității de gen și au subliniat importanța acțiunii colective.
„Nu este o mișcare foarte extinsă, dar cred că multe persoane empatizează cu sentimentele care stau la baza acesteia,” spune Han. „Când există o astfel de violență răspândită împotriva femeilor, când discriminarea și inegalitatea sunt sistemice, când există atât de multe obstacole în calea căsătoriei, nașterii și creșterii copiilor… cine ar putea dori să se căsătorească și să aibă copii?”
Deși mișcarea 4B din Coreea de Sud a dispărut în mare parte din atenția media în ultimii ani, alegerile din SUA au reînviat interesul pentru aceasta. „Mulți dintre noi — fie că suntem heterosexuali sau nu, căsătoriți sau nu — ne vom regăsi în aceeași situație, confruntându-ne cu instituții opresive și violente”, spune Han. „Și ne vedem unii pe alții.”
Alegerile din SUA inspiră discuții despre 4B
Este prea devreme pentru a spune dacă mișcarea 4B va prinde serios contur în SUA. Totuși, până acum, a generat multe discuții online între tinerele femei.
Unele femei descoperă mișcarea și promit să se alăture. Altele, care sunt deja căsătorite sau într-o relație, spun că plănuiesc să protesteze în alte moduri, cum ar fi să boicoteze afacerile deținute de bărbați sau să refuze să mai ofere sprijin emoțional bărbaților.
Pollard spune că a auzit despre mișcarea 4B din Coreea de Sud acum câțiva ani, ceea ce a inspirat-o să reflecteze la cum ar fi viața fără a se centra pe bărbați. Din 2022, spune că nu a mai avut întâlniri sau relații intime cu bărbați și a realizat că se descurcă mai bine pe cont propriu. Are resursele necesare pentru a se întreține fără căsătorie și plănuiește să aibă un copil singură.
Decizia ei de a se detașa de bărbați nu a fost neapărat un act de răzbunare, spune ea. Mai degrabă, a fost despre a se pune pe ea însăși pe primul loc. Acum, alte femei din țară au devenit interesate de 4B, iar Pollard vrea ca acestea să conștientizeze că au și alte opțiuni. „Dacă împingi oamenii prea departe, ei vor renunța”, spune ea. „Cum va influența asta politica? Vom vedea… dar cred că bucuria femeilor va fi ceva care nu mai poate fi ignorat. Femeile se aleg pe ele însele, în număr tot mai mare.”
Alexa Vargas, o tânără de 26 de ani din Boston, spune că a încetat să mai interacționeze cu bărbații acum câțiva ani, după o serie de relații nesănătoase care au inclus abuz și agresiuni. Nu și-a dat seama decât la începutul acestui an că există o mișcare care exprimă ceea ce face ea. Chiar dacă „bărbații au nevoie de un semnal de alarmă”, decizia ei este mai mult despre ea însăși și despre alte femei. „Nu știu dacă bărbații se vor schimba. Nu știu cum va evolua asta”, spune ea. „Scopul meu în viață și în această mișcare este să protejez femeile și fetele tinere.”
Femeile care vorbesc despre 4B online spun că modul în care unii bărbați au reacționat la postările lor deja le confirmă convingerile.
Abby K., o tânără de 27 de ani din Florida, și-a încheiat recent relația după ce iubitul ei a făcut comentarii disprețuitoare despre trecutul lui Trump legat de abuzurile sexuale. Când a postat un videoclip despre despărțire și despre decizia ei de a se alătura mișcării 4B, a primit amenințări cu moartea și comentarii răutăcioase despre aspectul ei. „Nu e tocmai o invitație de a reintra în lumea întâlnirilor,” adaugă ea.
Unii sunt sceptici că 4B va prinde în SUA
Din perspectiva lui Han, mișcarea 4B are șanse mici de a deveni mainstream în SUA.
Ea crede că se bazează prea mult pe dihotomia de gen și că cei care vor să o adopte ca reacție la alegeri ignoră faptul că și multe femei au votat pentru Trump. De asemenea, Hania Khanani, o tânără de 24 de ani din Florida, are rezerve privind 4B în SUA. În timp ce evită relațiile romantice cu bărbați de câțiva ani pentru a se prioritiza, ea dorește ca femeile să examineze mai profund propriul rol în perpetuarea patriarhatului și se teme de efectele izolării bărbaților.
„Misoginismul și patriarhatul sunt mult mai profunde de atât,” spune ea. „Cred că o mare parte din ele sunt adânc înrădăcinate în modul în care sunt crescuți bărbații.”
Chiar dacă multe femei nu adoptă strict principiile mișcării 4B, cele care o fac speră că discuțiile recente vor inspira femeile să gândească diferit despre sine și despre situația lor. „Nu mă aștept ca toate femeile din America să fie de acord să nu mai iasă cu bărbați,” spune Abby K. „Dar cred că ar putea încuraja o schimbare într-un fel sau altul.”
Han crede că interesul american pentru 4B va scădea repede. Totuși, speră că discuțiile recente vor ajuta femeile să înțeleagă că nu sunt singure în luptele lor și să creeze solidaritate la nivel global.
„Cred că multe femei americane caută modalități de a-și găsi puterea și de a supraviețui,” spune Han. „Și sper că vor găsi nu doar o mișcare precum 4B, ci și o recunoaștere că lupta pentru justiția reproductivă și egalitatea de gen depășesc granițele Americii.”
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰