Antena Meniu Search
x

Fenomen meteo extrem de rar la Ecuator: grindina i-a lăsat fără cuvinte pe locuitori, dar şi pe turişti

Pentru turişti, Kenya evocă imagini cu plaje însorite, lei trândavi şi apusuri în savane, însă în această săptămână copiii din ţinuturile înalte s-au bucurat de o prezenţă rară în ţara ecuatorială: grindina, informează joi Reuters.

Pentru turişti, Kenya evocă imagini cu plaje însorite, lei trândavi şi apusuri în savane, însă în această săptămână copiii din ţinuturile înalte s-au bucurat de o prezenţă rară în ţara ecuatorială: grindina, informează joi Reuters.

Căderile de grindină au făcut ca drumurile şi casele să fie drapate în alb, lăsând locuitorilor impresia greşită că a fost vorba despre o ninsoare, fapt menţionat şi de mai multe cotidiane, precizează sursa citată.

"Imediat ce grindina s-a oprit, oamenii s-au dus afară să se joace cu ea, încântaţi de privelişte, iar drumurile au fost închise", a declarat James Mburu Ngethe, o persoană în vârstă, care locuieşte în localitatea Limunga din centrul Kenyei.

Însă fermierii au fost mai puţin entuziasmaţi după ce culturile preţioase au fost distruse de cantitatea considerabilă de gheaţă, căzută brusc din cer.

"Oamenii se aşteptau la ploaie, nu la aşa ceva. A distrus culturile şi nutreţul animalelor, iar la cei care aveau acoperişurile şubrede le-a intrat în case", a adăugat Ngethe. 

După ce mulţi locuitori au publicat pe reţelele de socializare imagini şi clipuri video afirmând că a nins, biroul meteorologic s-a grăbit cu precizări. "Fenomenul observat... nu a fost ninsoare, aşa cum pretind mulţi kenyeni, ci grindină", a susţinut Peter Ambenje, director executiv în cadrul Departamentului de Meteorologie din Kenya, într-un comunicat emis miercuri.

"Când gheaţa iniţială a atins pământul, acesta s-a răcit. Ca urmare, gheaţa căzută ulterior s-a acumulat sub formă de mormane sau întinderi, în funcţie de dimensiunea bucăţilor de grindină", a precizat acesta.

Singurul loc în care poate fi văzută zăpadă în Kenya este în vârful celui mai înalt munte din această ţară, la 5.199 metri, pe Muntele Kenya.

Fenomene similare au avut loc în 2008 şi în 2010 când căderile de grindină au afectat zone din centrul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Fenomen meteo extrem de rar la Ecuator: grindina i-a lăsat fără cuvinte pe locuitori, dar şi pe turişti