Antena Meniu Search
x

Istoricul israelian Yuval Noah Harari critică "indiferența" progresiştilor occidentali faţă de atrocităţile comise de Hamas

Război Israel - Hamas. Istoricul Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai bine vânduţi scriitori din ultimii ani, autor al cărților de succes internațional "Sapiens: Scurtă istorie a omenirii" și "Homo Deus: Scurtă istorie a viitorului", critică indiferența progresiştilor sau "leftiştilor" americani şi europeni față de atrocitățile Hamas. Scriitorul se numără printre cei 90 de semnatari ai unei scrisori care condamnă "lipsa extremă de sensibilitate morală".

de Redactia Observator

la 25.10.2023, 12:09

Istoricul israelian Yuval Noah Harari critică "indiferența" progresiştilor occidentali faţă de atrocităţile comise de Hamas
Istoricul israelian Yuval Noah Harari critică "indiferența" progresiştilor occidentali faţă de atrocităţile comise de Hamas - Profimedia

Istoricul israelian Yuval Noah Harari s-a alăturat unui grup de academicieni și activiști pentru pace din țara sa natală care critică "indiferența" progresiştilor americani și europeni față de atrocitățile Hamas şi pe care îi acuză "de o lipsă extremă de sensibilitate morală" care trădează politica de stânga, scrie The Guardian. 90 de personalităţi au semnat o declarație în care își exprimă consternarea față de "elemente ale stângii globală... până acum, partenerii noștri politici" care, uneori, "justifică acțiunile Hamas"

Scriitorul în vârstă de 47 de ani a devenit în ultima perioadă un activist politic de renume în Israel. S-a opus coaliției populiste de dreapta a lui Benjamin Netanyahu și planurilor sale de a slăbi puterea judiciară.

Harari a declarat pentru Guardian că a decis să intervină după ce a vorbit cu activiști din Israel care sunt "complet devastaţi" și care se simt "abandonaţi și trădaţi de presupușii aliați" în eforturile de pace, după ce academicieni, artiști și intelectuali au semnat scrisori prin care nu au reușit să condamne Hamas.

Mătușa și unchiul lui Harari locuiau într-unul dintre kibbutz-urile vizate de atacurile Hamas care au ucis peste 1.400 de persoane pe 7 octombrie. Alte peste 220 de persoane au fost luate ostatice.  Rudele sale au supraviețuit ascunzându-se în timp ce bărbații înarmați mergeau din casă în casă, ucigându-le vecinii.

Pe acelaşi subiect

Harari a vorbit despre reacția unor pesoane de stânga din SUA și Europa la care a fost martor în timpul unei vizite la Londra. El susţine că a fost "șocat să audă unele dintre răspunsuri care nu numai că nu au condamnat Hamas, ci au aruncat toată responsabilitatea asupra Israelului". A acuzat o "lipsă de solidaritate cu privire la atacurile oribile comise asupra civililor israelieni". 

Scrisoarea semnată inclusiv de celebrul romancier israelian David Grossman menţionează că "nu ne-am imaginat niciodată că indivizii de stânga, susținătorii ai egalității, libertății, justiției și bunăstării, vor arăta o asemenea lipsă de sensibilitate morală extremă și inconştienţă politică".

"Nu există nicio contradicție între a te opune ferm subjugării și ocupării palestinienilor de către israelieni și a condamna fără echivoc actele brutale de violență împotriva civililor nevinovați. Ba chiar, fiecare leftist (de stânga) consecvent trebuie să adopte ambele poziții simultan" a concluzionat declaraţia. 

Harari a citat o altă declarație semnată de 30 de grupuri studențești de la Harvard, emisă a doua zi după atacuri, în care se menţiona că "regimul israelian este în întregime responsabil pentru toate violențele care se desfășoară". Potrivit lui Harari acest lucru sugerează că "oamenii care au ucis copii nu au nici măcar 1% responsabilitate în timp ce responsabilitatea revine 100% Israelului". 

El a vorbit şi despre o altă declarație făcută de Socialiștii Democrați din America în ziua atacurilor în care se menţiona că "evenimentele de astăzi sunt un rezultat direct al regimului de apartheid al Israelului""Nu este prima dată când stânga radicală, în căutarea unei viziuni fixe a justiției, se aliniază unor mișcări și regimuri foarte brutale" a comentat Harari oferind exemplul istoric al unor socialiști americani și europeni care îl susțin pe Stalin

Această abordare poate avea la bază "convingerea sau fantezia că justiția absolută este posibilă (unde) o tabără este de vină pentru absolut tot, inclusiv pentru crimele celeilalte tabere". "(Dar) realitatea este complexă", a spus el. "Aceiași oameni pot fi victime și agresori în același timp. În majoritatea conflictelor, vina pentru crime și atrocități nu este împărțită 100% vs 0%, ci este undeva la mijloc. Acest lucru este destul de banal, cu toate astea oamenilor le este greu să accepte asta".

Răspunsul grupurilor internaționale de stânga este important pentru stânga din Israel deoarece este ultimul bastion al speranței pentru o soluție pașnică, a două state și, prin urmare, are nevoie de sprijin internațional, a mai spus el. 

El a mai arătat o altă scrisoare semnată de actorii Tilda Swinton și Steve Coogan și de regizorul Mike Leigh prin care se cere "încetarea cruzimii fără precedent la adresa Fâşiei Gaza”, fără a condamna în mod direct atacul Hamas, deși a condamnat "orice act de violență împotriva civililor și orice încălcare a dreptului internațional, indiferent de cine le comite".

"Nu există niciun cuvânt despre masacrul (din 7 octombrie)", a spus Harari. Actriţa Maureen Lipman a criticat deja grupul "Artiști pentru Palestina", care a compus scrisoarea şi pe care l-a catalogat drept "liberali fără inimă". Alături de alte 200 de persoane, inclusiv prezentatoarea TV Rachel Riley, ea a semnat o scrisoare prin care a cerut BBC și "tuturor din viața publică să numească Hamas ceea ce este: o organizație teroristă".

Săptămâna trecută, New York Times a relatat într-un articol publicat online că Israel s-a aflat în spatele bombardării spitalului al-Ahli din orașul Gaza. Luni, ziarul a recunoscut"s-a bazat prea mult pe afirmațiile Hamas", iar editorii săi "ar fi trebuit să aibă mai multă grijă... cu privire la informațiile care trebuie verificate".

Harari apreciază că pentru oamenii din Israel și Gaza care "au suferit enorm... mintea lor este atât de plină de propria durere, încât orice încercare de a atrage atenția asupra durerii altcuiva se simte ca o trădare". "Într-un moment ca acesta, încredințăm altora, din afară, posibilitatea de pace", a spus el. "Sperăm că străinii ...să ajute la detensionarea situației actuale", a spus el.

"Datoria intelectualilor, artiștilor și savanților este să încerce să analizeze mai profund. Să încercăm să vedem complexitatea realității, mai ales în climatul post-adevăr de astăzi. Este pur şi simplu o lene din punct de vedere intelectual și emoțional doar să alegi o tabără." 

Potrivit lui Harari "ideea că Israelul ar trebui să distrugă Gaza este inacceptabilă". "Nu susţinem o campanie de distrugere a Gazei" a spus el. "Situația populației palestiniene este îngrozitoare, dar cel puțin este clar că Israelul nu intenționează să ucidă cât mai mulți civili posibil. Regimul Assad nu a făcut asta la Homs și Alep. Singura soluție va veni nu doar atunci când Hamas va fi dezarmată, ci și când poporul palestinian va avea un viitor alternativ."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Istoricul israelian Yuval Noah Harari critică "indiferența" progresiştilor occidentali faţă de atrocităţile comise de Hamas