Antena Meniu Search
x

Foto Fetiţă de 9 ani, rămasă fără braţ după bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost un accident și că nu au vrut să mă rănească"

Război Rusia - Ucraina, ziua 20. Chirurgii din Kiev au fost nevoiți să amputeze brațul unei fetițe de nouă ani pentru a-i salva viața după ce a fost prinsă într-un schimb de focuri şi bombardamente în încercarea de a fugi din calea războiului. Tatăl copilei nu a reuşit să supravieţuiască.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 15.03.2022, 21:18

Sasha
O fetiţă de 9 ani a rămas fără braţ după bombardamentele din Kiev - Tim Clarke/Profimedia

Fetiţa, cunoscută sub numele de Sasha, se recuperează acum într-un spital din Kiev. În urmă cu o săptămână fugea din calea luptelor, în suburbia Hostomel din Kiev, alături de tatăl, mama şi sora ei, când maşina familiei a fost atacată de armata rusă.

Tatăl fetei a fost ucis de armata rusă în timpul atacurilor asupra oraşului

Tatăl ei a fost ucis, dar ea, mama şi sora ei au reuşit să scape fugind în mijlocul străzii, apoi adăpostindu-se într-o pivniţă. Sasha însă fusese împuşcată şi se afla în stare gravă. Şi-a revenit, apoi şi-a pierdut conştiinţa de mai multe ori timp de două zile, înainte de a fi transportată la un spital din apropiere, pe o targă provizorie, de către voluntari care fluturau un steag alb în faţa soldaţilor ruşi.

„Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost un accident și că nu au vrut să mă rănească. Am fost împușcată în braț. Am alergat după sora mea. Mama mea a căzut. Am crezut că este sfârșitul. Dar ea nu era moartă, ci doar se adăpostise de focuri de armă. Se ascundea. Atunci mi-am pierdut cunoștința. Cineva m-a dus într-o pivniță. Am primit ceva tratament acolo. Și apoi unii oameni m-au dus pe un prosop la spital”, a povestit Sasha, de pe un pat de spital.

Pe acelaşi subiect

Suburbiile de nord-vest: Gostomel, Irpin și Bucha se află în prima linie a bătăliei pentru Kiev. Armata Rusă a lansat un atac masiv asupra acestor orașe în speranța de a trece prin apărarea ucraineană și de a captura capitala.

Fetiţa de 9 ani îşi doreşte un braţ artificial roz, acoperit cu flori

La Spitalul Central Irpin, Bucha, chirurgul vascular Dr. Vladislav Gorbovec, a descoperit că cangrena se răspândise şi a luat decizia de a amputa brațul stâng al fetei. Sasha ar fi murit altfel.

„Sasha este unul dintre copiii care au suferit răni groaznice în bătălia pentru Kiev. Această fată a fost adusă la Spitalul Central Irpin cu răni groaznice. Fusese împușcată în timp ce fugea din Gostomel împreună cu părinţii ei. Tatăl ei a murit în timp ce încerca să îi scoată cu maşina din mijlocul bombardamentelor. Fata, sora și mama ei și-au găsit siguranță într-o pivniță. Au stat acolo două zile în timp ce pe străzile de deasupra lor s-au purtat lupte. A fost rănită grav, și-a pierdut cunoștința și a delirat. Soldații ruși au încercat să pătrundă în pivniță. Au tras în ușă și au țipat la oameni să iasă. În cele din urmă, fata a fost adusă la spital de către civili care fluturau un steag alb în timp ce alergau prin zona de luptă. A primit tratament de urgență la Spitalul Central Irpin, care se afla de asemenea sub foc de armă. Doctorul a descoperit că cangrena se răspândise în tot braţul. A fost nevoie să îl amputeze pentru a-i salva viaţa. A fost apoi transportată la o clinică privată din Kiev. Ea este unul dintre copiii care au suferit răni groaznice. Toți și-au pierdut cel puțin unul dintre părinți”, a declarat Dr Gennadiy Druzenko, de la primul Spital Voluntar Mobil.

Acum, copila care şi-a aniversat cei noi ani de naştere cu o zi înainte de invadarea Rusiei pe 24 februarie, a cerut un nou braţ artificial roz, acoperit cu flori, relatează Daily Mail. Asistenta care a tratat-o pe Sasha pe Secția 5 a Spitalului Central Irpen, din Bucha, a lăudat-o pentru puterea și curajul ei.

„Primul lucru pe care mi l-a spus Sasha a fost: «Te rog să fii sincer, am mâna stângă sau nu?» Nu știam ce să spun. Nu știam dacă să nu spun nimic, să mint sau să-i spun adevărul. Ce îi spui unui copil care suferă, dar care știe că a suportat asta. Ea a întrebat dacă va fi bine și dacă poate avea un nou braț artificial roz, colorat cu flori. E atât de puternică. Ea nu plânge pentru că știe că doar oamenii slabi plâng. Ne-a mulțumit că i-am salvat viața și că am îngrijit-o”, a spus asistenta, adăugând: „Sunt atât de supărată și simt atât de multă ură față de oricine împușcă și mutilează copiii”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Fetiţă de 9 ani, rămasă fără braţ după bombardamentele din Kiev: "Nu știu de ce m-au împușcat rușii. Sper că a fost un accident și că nu au vrut să mă rănească"