Antena Meniu Search
x

Galerie foto "I-am recunoscut după geamantane". Trauma unui bărbat care a aflat că familia lui e moartă din pozele postate pe internet

Bărbatul a cărui soţie a murit, alături de cei doi copii, în timp ce încercau să fugă din Irpin, oraş aflat sub bombardamentul ruşilor, a mărturisit că a aflat vestea tragică identificându-i în câteva fotografii postate pe Twitter.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 11.03.2022, 11:17

„Am recunoscut bagajele şi aşa am ştiut”, a spus Serhiy Perebyinis pentru The New York Times. Serhiy își ajuta mama bolnavă în estul Ucrainei când soția sa a decis să facă bagajele, să ia copiii şi să fugă din calea războiului. Apartamentul lor din Irpin, lângă Kiev, fusese deja bombaardat de armata rusă.

„Iartă-mă că nu te pot apăra”, i-ar fi spus bărbatul soţiei sale cu o seară înainte de a muri. „Încerc să am grijă de mama şi asta înseamnă că nu te pot proteja pe tine”. La rândul ei, soţia i-a răspuns atunci „Nu-ţi face griji, voi reuşi să scap”.

Mama şi cei doi copii, ucişi în timpul bombardamentelor idn Irpin

Un voluntar al bisericii, Anatoly Berezhnyi, a ajutat familia să fugă de acasă duminică, însă grupul a fost prins în mijlocul bombardamentelor. Mama, băiatul de 18 ani şi fiica de 9 ani se aflau la 10 metri de locul în care a fost lansat un obuz de mortieră. Shrapnel-ul i-a ucis pe cei trei, dar şi pe voluntarul bisericii, lângă un monument al celor care au pierit în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe acelaşi subiect

La câteva ore după moartea lor, o fotografie de la faţa locului s-a viralizat pe reţelele de socializare, fotografie pe care şi Serhiy a văzut-o. A recunoscut geamantanele şi cuştile celor doi căţei pe care îi aveau şi a putut confirma că, din nefericire, aceea era familia lui: Tatiana Perebynis, în vârstă de 43 de ani, Mykyta, în vârstă de 18 ani, și Alisa, în vârstă de 9 ani.

„Întreaga lume ar trebui să știe ce se întâmplă aici”, a spus el pentru New York Times, condamnând atacul nedrept al Rusiei asupra civililor din Ucraina. Fotografia cutremurătoare a fost făcută de fotograful New York Times, Lynsey Addario, care se afla de asemenea la faţa locului şi a surprins momentul în care mai multe mortiere au fost lansate, în ciuda faptului că în zonă se aflau civili.

„Am mers înainte și am găsit un loc cam în spatele unui perete și am început să fotografiez”, a declarat Addario, luni, pentru gazda „CBS Evening News”, Norah O'Donnell. „Și, de fapt, în câteva minute, o serie de mortiere au căzut din ce în ce mai aproape de poziția noastră, până când unul a aterizat la aproximativ 30 de metri de locul unde stăteam eu și a ucis o mamă și cei doi copii ai ei”.

SE Ranking, o companie de marketing din Silicon Valley, unde Tatiana era contabil șef, a confirmat vestea morții ei și a copiilor ei. "Nu există cuvinte pentru a ne descrie durerea. Dar, pentru noi, este crucial să nu lăsăm ca Tania și copiii ei, Alise și Nikita, să rămână doar în statistici. Familia ei a devenit victima războiului neprovocat asupra civililor, care conform oricărei legi este o crimă împotriva umanității. Armata rusă este criminală și ar trebui oprită. Inimile noastre sunt frânte. Rugăciunile noastre sunt pentru toți ucrainenii, care luptă pentru dreptul lor de a exista", a transmis firma într-un comunicat.

Cu două săptămâni în urmă, Tatiana se relaxa cu un pahar de vin și vorbea cu colegii până seara târziu, în timpul unei călătorii de lucru de trei zile în Georgia. Râdea şi discuta cu cei din jur despre planurile ambițioase și de anvergură pentru viitor pe care le avea. „Puteai veni întotdeauna la ea cu cele mai stupide întrebări despre taxe, plăți internaționale sau orice altceva”, a spus un coleg. „Întotdeauna îţi răspundea cu răbdare, punând toate opţiunile pe masă”

Tatiana nu va ajunge niciodată să-şi realizeze propriile vise din cauza delirului unui preşedinte. Părinții femeii au supraviețuit nevătămați și acum locuiesc la un prieten de familie. Serhiy a spus pentru The Times că dorește ca fotografiile familiei lui să fie făcute publice pentru că „întreaga lume ar trebui să știe ce se întâmplă aici”, a spus el.

Ambii câini ai familiei au murit în atacul de la Irpin

Mama şi cei doi copii ai săi încercau să fugă din calea bombardamentelor, în oraşul Irpin. Aveau câteva geamantane, dar şi cuştile celor doi căţei din rasa Yorkshire Terrier. În urma tragediei, soţul, Serhiy a confirmat că unul dintre căţei a fost ucis în timpul atacului, iar celălalt a dispărut – fugind probabil speriat de zgomotele puternice. 

Ulterior, bărbatul anunţat pe reţelele de socializare că cel de-al doilea căţel a fost găsit, cu picioarele amputate şi în stare gravă, dar tratat la unv eterinar din zonă, mulţumită soldaţilor care l-au salvat de la faţa locului. La scurt timp însă, Serhiy a spus că şi acesta a murit în urma rănilor. 

"Dacă aveți dificultăți, psihologii vă recomandă să vă scrieți problemele pe hârtie. Îmi pare rău, dar o să scriu, altfel o să înnebunesc. Dacă cineva s-a săturat de mine - ascunde-mi postările, nu mai citi.

A cincea zi a trecut. Mulțumesc tuturor jurnaliştilor care îmi publică durerea. Au răspuns mai multe agenții de presă. Toată lumea împărtășește cu mine materiale de înaltă calitate. Este greu de urmărit, desigur, dar am reușit să punem cap la cap o cronologie a acestor evenimente tragice pentru câteva secunde. De asemenea, am reușit să colectăm toate lucrurile care se aflau în mâini diferite și în diferite părți ale orașului. Și da - ultima minune. Datorită corespondenților, am reușit să obțin câteva fotografii proaspete de la faţa locului în care am văzut un cuşcă Bens și o valiză spartă lângă monument. S-a decis să pătrundem în Romanovka și să-l scoatem pe cel mai tânăr membru al familiei noastre. Ceea ce am făcut cu succes. Din păcate, bunul meu prieten a zburat la ei acum.

Împreună l-am găsit, el mă aștepta. Dar, din păcate, nu m-am putut uita în ochii lui. 11 ani de emoții pe care ni i-ai oferit. Erai speranța că măcar cineva va rămâne lângă mine", a scris Serhiy pe Facebook.

Atacul Rusiei asupra Ucrainei intră în a treia săptămână, cu peste 2,3 milioane de oameni care au reuşit să iasă din ţară, în timp ce mulţi alţii încearcă să scape din iadul războiului. Miercuri, un atac aerian rusesc la o maternitate a ucis trei persoane, între care un copil și a rănit alți 17. Președinte ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacul este „dovada unui genocid” și a repetat apelul ca NATO să declare o zonă de excludere aeriană deasupra țării sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » "I-am recunoscut după geamantane". Trauma unui bărbat care a aflat că familia lui e moartă din pozele postate pe internet