Antena Meniu Search
x

Fiica lui Harry și Meghan nu are titlul de prințesă. Ce semnificație are numele Lilibet ”Lili” Diana Mountbatten-Windsor

Ducele și ducesa de Sussex au anunțat duminică nașterea celui de-al doilea copil al cuplului, o fiică care va purta numele de Lilibet ”Lili” Diana Mountbatten-Windsor. Este un nume încărcat cu semnificații regale, dar spre deosebire de Charlotte, fiica ducilor de Cambridge, Lilibet nu are titlul de prințesă.

de Redactia Observator

la 23.11.2021, 10:21

Vezi și

Fiica nou-născută a prințului Harry și a ducesei Meghan nu va deveni instantaneu o prințesă - ci va avea dreptul să primească titlul când moare regina. Prin urmare, în prezent Lilibet Diana Mountbatten-Windsor nu are un titlu oficial la fel ca fratele ei de doi ani - Archie. Ambii vor primi eticheta de ”Alteța Sa Regală” când prinţul Charles va deveni rege.

De ce copiii ducilor de Cambridge sunt prinți iar cei ai celor de Sussex nu?

A existat o confuzie majoră atunci când Meghan a sugerat că familia regală ar fi refuzat să-i acorde titlul de prinț lui Archie înainte ca acesta să se nască, în interviul ei cu Oprah Winfrey. Ducesa a spus că regulile au fost modificate în mod nedrept și inexplicabil pentru el.  După interviu, experții regali au lămurit situația explicând că o regulă din 1917 îi împiedică pe Archie - și acum pe Lilibet - să primească eticheta de ”Alteța Sa Regală”.

Citește și: 5 poze de la nunțile regale pe care nu le-ai văzut până acum. Ce s-a întâmplat în culisele evenimentelor fastuoase

Pe acelaşi subiect

Numai descendenții regali care se află în linia directă de succesiune pot fi făcuți prinț sau prințesă și pot primi titlurile de Alteța Sa Regală. Conform regulilor, numai prințul William și fiul cel mare al ducesei Cambridge, prințul George - ca strănepot al monarhului pe linia directă de succesiune la tron ​​- au fost inițial îndreptățiți să fie prinți. Regina a intervenit înainte de nașterea lui George, în 2013, pentru a emite o scrisoare brevetată, prin care se asigura că toți frații lui George - în calitate de copii ai viitorului monarh William - vor avea titluri. Conform regulilor stabilite în vremea regelui George al V-lea, Archie ar fi îndreptățit să fie ASR sau prinț atunci când bunicul său Charles, prințul de Wales, va accesa la tron.

Ce semnificație au numele de Lilibet și Diana

Lilibet a fost porecla reginei Elisabeta în copilărie. Înainte de a fi regina Elisabeta a II-a, aceasta era cunoscută de rude ca Lilibet. Potrivit BBC, regina era incapabilă să-și pronunțe numele corect în copilărie și în loc de Elizabeth, își spunea Lilibet. Bunicul ei, regele George al V-lea, a continuat să i se adreseze așa iar obiceiul a fost preluat de restul familiei. Mai mult, în tinerețe, regina chiar a semnat scrisori cu numele de Lilibet, iar tatăl ei, regele George al VI-lea, a fost citat spunând: "Lilibet este mândria mea. Margaret este bucuria mea".

Dar, pe lângă numele de Lilibet, Harry și Meghan vor folosi prescurtarea Lili pentru fiica lor.  Al doilea nume al lui Lili, Diana, a fost ales pentru „a o onora pe regretată bunică, Prințesa de Wales”, au precizat ducele și ducesa într-o declarație oficială. Lilibet este un nume foarte rar. Potrivit celor mai recente date de la Biroul de Statistic al Regatului Unit, nicio fetiță născută în Anglia sau Țara Galilor în 2019 nu a fost numită Lilibet - dar au existat patru Lilibeth Cu toate acestea, Lily este în tendințe, fiind clasat pe locul al nouălea cel mai popular nume de fată în 2019.

Și Prințul William și ducesa Kate și-au numit și ei fiica Charlotte după regină și prințesa Diana. Numele ei complet este Charlotte Elizabeth Diana. Spre deosebire de verișoara ei Lili, Charlotte este o prințesă - cunoscută formal sub numele de Prințesa Charlotte de Cambridge.

De ce Mountbatten-Windsor?

Windsor este numele de familie al familiei regale din 1917, când un consiliu privat a declarat că toți descendenții din rândul masculin al reginei Victoria vor purta acest nume. Înainte de aceasta, familia regală a aparținut Casei de Saxa-Coburg-Gotha, numele de familie al soțului german al reginei Victoria, prințul Albert. Acesta a fost schimbat din cauza puternicului sentiment anti-german din timpul Primului Război Mondial.

După ce regina s-a căsătorit cu Philip Mountbatten în 1947 și a confirmat numele de familie regal după ce a urcat pe tron, cele două nume au fost legate în 1960. Un consiliul privat a decis că descendenții reginei, în afară de cei cu stilul de Alteță Regală și titlul de Prinț / Prințesă sau descendenții de sex feminincare se căsătoresc, vor purta numele de Mountbatten-Windsor. Efectul decizie a fost acela că toți copiii reginei, în ocaziile în care aveau nevoie de un nume de familie, luau numele Mountbatten-Windsor.

Membrii familiei regale care au dreptul la titlul de ASR Principele sau Prințesa nu au nevoie de un nume de familie, dar dacă vreunul dintre ei are nevoie de un nume de familie (cum ar fi la căsătorie), acel nume de familie este Mountbatten-Windsor. Și pentru că prințul Harry este un Mountbatten-Windsor, el a transmis acest nume de familie copiilor săi.

Unde se clasează Lili în linia la tron

Lilibet este a opta în linia pentru tron, după fratele ei Archie și prințul Harry. Cei trei copii ai ducilor de Cambridge se află în fața lor. Nașterea lui Lili îl doboară pe prințul Andrew, al treilea fiu al reginei, pe locul 9 în linia pentru tron.  Dar, deși sunt tehnic mai aproape de tron ​​decât prințul Andrew, Archie nu este un prinț, iar Lili nu este o prințesă. Odată ce prințul Charles va deveni rege, este posibil ca Archie și Lili să câștige aceste titluri, deoarece vor fi copiii unui copil de monarh.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Fiica lui Harry și Meghan nu are titlul de prințesă. Ce semnificație are numele Lilibet ”Lili” Diana Mountbatten-Windsor