Antena Meniu Search
x

”Filmați acești tâlhari. Uite, ăsta e încă în viață. Gâfâie!”. O filmare ar arăta soldați ucraineni în timp ce ucid ruși luați prizonieri

O filmare postată online luni și verificată de The New York Times pare să arate mai mulți soldați ucraineni care ucid soldaţi ruşi luaţi prizonieri de război lângă un sat situat la vest de Kiev. Război Rusia - Ucraina, ziua 43 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 07.04.2022, 16:03

Vezi și

Filmarea cu puternic impact emoțional a fost postată pe contul de Telegram Voenacher și a fost verificată de The New York Times. Scenele s-ar fi petrecut pe 30 martie 2022. „Ăsta este încă în viață. Filmați acești tâlhari. Uite, ăsta este încă în viață. Gâfâie!”, spune un bărbat arătând către un soldat rus cu o haină trasă peste cap, aparent rănit, dar care încă respira. Un soldat îl împușcă pe bărbat de două ori. După ce bărbatul continuă să se miște, soldatul îl împușcă din nou și se oprește.

Lângă victimă apar alți cel puțin alți trei soldați ruși, inclusiv unul cu o rană evidentă la cap și care are mâinile legate la spate. Toți poartă haine de camuflaj, iar trei dintre ei au banderole albe de braț, purtate în mod obișnuit de trupele ruse în Ucraine, potrivit NYT.

În jurul victimelor sunt împrăștiate echipamente iar lângă capul fiecărui bărbat pot fi văzute bălți de sânge. Soldații sunt întinși pe un drum, la câțiva metri de un BMD-2, un vehicul de luptă de infanterie folosit de unitățile aeriene ruse. Se pare că unora dintre soldații ruși le-au fost luate jachetele militare, pantofii și căștile. Pe filmare apar și alte vehicule distruse.

Imaginile au fost filmate pe un drum la nord de satul Dmytrivka, situat la aproximativ 11 kilometri sud-vest de Bucha. Acolo au fost descoperite sute de cadavre în haine civile în ultimele zile. Trupele ruse au fost acuzate că ucis civili în timp ce se retrăgeau.

Pe acelaşi subiect

Imaginile de lângă Dmytrivka par să fi fost rezultatul unei ambuscade ucrainene asupra unei coloane rusești, care ar fi avut loc pe 30 martie sau în jurul datei, în timp ce soldații ruși se retrăgeau din orașele mici de la vest de Kiev, scena unor lupte aprige care au durat mai multe săptămâni. Oz Katerji, un jurnalist independent, a postat pe Twitter filmări și imagini cu coloana rușilor distrusă pe 2 aprilie. Acesta a scris că soldații ucraineni i-au spus că rușii au fost prinși în ambuscadă cu 48 de ore mai devreme.

Ministerul Apărării din Ucraina a postat pe Twitter un mesaj despre distrugerea convoiului rus, numind-o „o operațiune precisă” a forțelor ucrainene. „Ăștia nici măcar nu sunt oameni!”, spune un soldat ucrainean pe filmare în timp ce merge printre vehiculele distruse. Bărbatul mai spune că doi locotenenți ruși au fost luați prizonieri.

Soldații ucraineni pot fi identificați după insignele cu steagul țării și banderolele albastre. În plus rostesc „Slavă Ucrainei!” de mai multe ori. Nu este clar din ce unitate fac parte, dar un personaj din filmare se referă la unii dintre numindu-i ”băieții din Belgravia”, cel probabil referindu-se la un complex de locuințe denumit Belgravia, situat la câteva sute de metri de locul atacului.

O agenție de presă ucraineană care a postat o filmare cu urmările ambuscadei de pe 30 martie a descris-o ca fiind operațiunea „Legiunii Georgiene”, o unitate paramilitară de voluntari formată în 2014 pentru a lupta în numele Ucrainei. 

Autoritățile ucrainene au spus la finalul lunii trecute că investighează o altă înregistrăre video în care ar apărea soldați ucraineni care împușcă în picioare prizonieri de război ruși. Videoclipul publicat online pe 27 martie are o calitate slabă şi a circulat masiv pe rețelele de socializare. A fost repostat la scară largă de conturi pro-ruse pe diverse platforme. BBC nu a putut stabili clar autenticitatea filmării, dar a reușit să descifreze mai multe indicii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » ”Filmați acești tâlhari. Uite, ăsta e încă în viață. Gâfâie!”. O filmare ar arăta soldați ucraineni în timp ce ucid ruși luați prizonieri