Antena Meniu Search
x

FMI așteaptă "decizii" din partea Europei privind datoria Greciei

Fondul Monetar Internațional (FMI) așteaptă ca europenii să ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei înainte de a hotărî dacă va participa la noua susținere financiară a țării

Fondul Monetar Internațional (FMI) așteaptă ca europenii să ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei înainte de a hotărî dacă va participa la noua susținere financiară a țării

"Așteptăm să lucrăm cu autoritățile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat și ca partenerii europeni ai Greciei să ia măsuri de reducere a poverii datoriei", a declarat șefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, într-un comunicat.

Această declarație intervine în momentul în care parlamentul grec trebuie să aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, în schimbul unor severe măsuri de austeritate.

FMI, unul din principalii creditorii ai țării alături de europeni, a luat parte la discuțiile cu Atena, însă a făcut cunoscut că participarea sa financiară depinde, printre altele, de măsurile europenilor pentru a face datoria greacă "sustenabilă".

Numeroase țări europene, cu Germania în frunte, pretind participarea FMI la planul de ajutorare, dar se arată extrem de reticente la ideea de a relaxa datoria Greciei, situată la 170% din PIB.

"FMI (...) va lua în considerare acordare de fonduri suplimentare Greciei odată ce autoritățile vor adopta măsuri privind programul (de reforme) și vor fi luate măsuri legate de reducerea poverii datoriei", a subliniat Delia Velculescu.

Șefa misiunii FMI la Atena nu a precizat un termen exact, însă a indicat că Fondul va lua o decizie în momentul "primei evaluări" a economiei elene în cadrul viitorului plan european de ajutorare.

Miniștrii de finanțe ai zonei euro se vor întâlni vineri la Bruxelles pentru a se pronunța asupra noului plan de ajutorare a Greciei, cu privire la care Germania a spus deja că are "întrebări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » FMI așteaptă "decizii" din partea Europei privind datoria Greciei