Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Forbes pune România pe primul loc în topul țărilor europene în care americanii să se retragă la pensie. Care sunt motivele

O analiză făcută de publicația Forbes pune România pe primul loc în topul țărilor din Europa în care americanii să se retragă la pensie. Care sunt motivele.

de Redactia Observator

la 12.09.2024 , 11:58

Forbes pune România pe primul loc în topul țărilor europene în care americanii să se retragă la pensie. Care sunt motivele
Forbes pune România pe primul loc în topul țărilor europene în care americanii să se retragă la pensie. Care sunt motivele - Shutterstock (poză ilustrativă)

Potrivit Fortune, generația "boomeriilor", persoanele născute între anii 1946 și 1970, pleacă din America pentru a se pensiona în alte țări, deoarece SUA este prea scumpă. Sau, după cum scrie CNN: „Visul de a te retrage în străinătate, unde traiul este mai accesibil, devinde din ce în ce mai atrăgător”. Numărul americanilor care doresc să se stabilească în străinătate s-a triplat în ultimii 30 de ani, potrivit unui sondaj din 2024 al Universității Monmouth. Iar numărul americanilor care trăiesc în afara SUA și care își primesc pensia lunară în țări străine a crescut de la 307.000 în 2008 la peste 700.000, raportează Administrația de Securitate Socială.

De ce Europa?

Deși posibilitățile sunt infinite, Europa continuă să fie în fruntea listei pentru mulți care visează să se mute în străinătate. Motivele pensionarilor pot fi, de asemenea, nesfârșite: o dorință de a experimenta cultura strămoșilor lor; clima, vacanțele, motivații politice, economia. Europa poate oferi ceva pentru toată lumea, deoarece, la urma urmei, așa cum se explică într-un raport recent al World Population Review (WPR) privind cele mai ieftine țări europene în 2024, „Europa în ansamblu are 50 de țări, dintre care 27 fac parte din Uniunea Europeană. Europa este adesea asociată cu costuri ridicate ale vieții pentru călători, expatriați și rezidenți permanenți deopotrivă, în special în Europa de Vest și în țările nordice. Cu toate acestea, în timp ce unele țări europene sunt relativ scumpe, multe altele sunt destul de accesibile, în special în comparație cu Statele Unite."

Articolul continuă după reclamă

În afară de costul vieții, factori precum asistența medicală, divertismentul, siguranța, viața culturală și ușurința de a învăța limba locală (deoarece majoritatea nu sunt anglofone) se numără printre factorii care trebuie luați în considerare de cineva care alege o țară europeană care oferă posibilitatea de a trăi confortabil cu un buget lunar cuprins între 1.000 și 1.500 de dolari, scrie publicația Forbes.

Pe acelaşi subiect

De ce România este o țară ideală pentru pensionarii americani

România se numără printre țările care apare aproape în unanimitate pe listele țărilor europene mai accesibile. Peisajele uluitoare, orașele pitorești și orașele pline de culoare se adaugă unui stil de viață foarte accesibil. Capitala țării, București, s-a clasat pe locul 142 în clasamentul cost of Living City Ranking 2023 al companiei de servicii financiare Mercer, care a inclus 226 de orașe din întreaga lume, de la cele mai scumpe la cele mai puțin costisitoare locuri de locuit. Acesta a evaluat costurile comparative a peste 200 de elemente în fiecare locație – de la inflație și fluctuațiile cursului de schimb valutar, volatilitatea economică și geopolitică, locuințe, hrană și costuri de transport până la îmbrăcăminte, bunuri de uz casnic și divertisment

În București, chiria pentru un apartament cu două camere costă în jur de 400 de euro pe lună, iar utilitățile adaugă încă 100 de euro.  Un calcul al Daily Express pentru britanicii care doresc să se mute adaugă că „bugetul lunar individual pentru alimente este de aproximativ 300 de euro, iar oamenii se pot răsfăța să ia masa din când în când în oraș, datorită costurilor relativ scăzute ale restaurantelor”.

Deși face parte din UE, România nu folosește moneda euro, care este considerat de unii unul dintre motivele pentru care costul vieții rămâne scăzut în țară. 

După România, în topul celor de la Forbes apar Portugalia, Cehia, Bulgaria și Spania. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Forbes pune România pe primul loc în topul țărilor europene în care americanii să se retragă la pensie. Care sunt motivele