Antena Meniu Search
x
LIVE

Fostul premier al Israelului: Putin mi-a promis că nu îl va ucide pe Zelenski

Fost prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat, într-o înregistrare video difuzată sâmbătă, că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat, chiar în primele zile ale războiului declanşat de el împotriva Ucrainei, că nu îl va ucide pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează duminică The Times of Israel, citat de Agerpres.

De Redactia Observator la 05.02.2023, 16:40
Naftali Bennett, fostul premier al Israelului, și Vladimir Putin, președintele Rusiei
Fostul premier al Israelului: Putin mi-a promis că nu îl va ucide pe Zelenski - Profimedia

"Mi-a făcut două concesii majore", a spus Bennett referindu-se la întâlnirea sa cu Putin din 5 martie anul trecut, când s-a deplasat la Moscova cu speranţa că ar putea servi ca mediator în primele zile ale invaziei ruse. "Ştiam că Zelenski era ameninţat...într-un buncăr.I-am spus lui (Putin):Intenţionaţi să-l ucideţi pe Zelenski?", iar el mi-a răspuns: "Nu-l voi ucide", evocă acesta într-un interviu, postat pe propriul său canal de YouTube.

Bennett spune că l-a întrebat pe Putin:"Vreau să fiu sigur că am înţeles.Îmi daţi cuvântul că nu-l veţi ucide pe Zelenski?". El spune că preşedintele rus a repetat: "Nu îl voi ucide pe Zelenski".

Fostul premier israelian povesteşte că l-a sunat imediat pe preşedintele ucrainean după întâlnirea sa cu Putin, care a durat trei ore, şi i-a spus: "Tocmai am ieşit de la întâlnirea cu Putin, nu te va ucide!"

"Zelenski m-a întrebat:'Eşti sigur?'.I-am răspuns:'100%.Putin nu te va ucide'.

Pe acelaşi subiect

Bennett spune că "două ore mai târziu, Zelenski s-a întors în biroul său, unde şi-a făcut un selfie în care afirma: 'Nu îmi este frică!'". Potrivit mai multor informaţii neconfirmate, mai multe tentative de asasinare a lui Volodimir Zelenski au fost dejucate de la începutul invaziei ruse, notează The Times of Israel. În aceste comploturi ar fi fost implicate Grupul de mercenari Wagner, aflat sub controlul lui Evgheni Prigojin, un aliat al lui Putin, şi forţe speciale cecene.

Ce a discutat Putin cu premierul israelian?

Potrivit lui Bennett, Putin a acceptat de asemenea să nu ceară dezarmarea Ucrainei şi, în acelaşi weekend, Zelenski a încetat să mai solicite aderarea Ucrainei la NATO. Cu toate acestea, în septembrie trecut, Zelenski a cerut aderarea la NATO în regim de urgenţă, după anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk şi Lugansk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud), remarcă publicaţia israeliană.

În acest interviu, fostul premier israelian susţine că "tot ceea ce a făcut în materie de mediere a fost în perfectă coordonare cu SUA".

Aceasta a fost prima întâlnire a unui lider străin cu Putin de la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către forţele ruse. Bennett a fost însoţit în acea vizită la Moscova de ministrul locuinţelor de la acea vreme Zeev Elkin, pe post de traducător şi consilier.

Bennett, cel dintâi premier ortodox al Israelului, a călătorit la Moscova într-o zi de Shabbat, ceea ce evreii practicanţi nu au voie să facă, cu excepţia situaţiilor care le pun viaţa în pericol, notează The Times of Israel. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Fostul premier al Israelului: Putin mi-a promis că nu îl va ucide pe Zelenski