Antena Meniu Search
x

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, dezvăluiri despre fuga ”rușinoasă” din calea talibanilor. Ce spune despre elicopterul plin cu bani

Fostul preşedinte al Afganistanului Ashraf Ghani şi-a apărat decizia de a fugi din ţară cu avionul, la jumătatea lunii august, când talibanii s-au apropiat de Kabul, declarând într-o emisiune la BBC Radio 4 că a făcut-o pentru a preveni distrugerea capitalei.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 30.12.2021, 17:32

Fostul președinte afgan Ashraf Ghani face dezvăluiri despre fuga ”rușinoasă” din calea talibanilor
Fostul președinte afgan Ashraf Ghani face dezvăluiri despre fuga ”rușinoasă” din calea talibanilor. Ce spune despre elicopterul plin cu bani - Profimedia Images

Ashraf Ghani a dezvăluit că pentru BBC că atunci când s-a trezit în dimineața zilei de 15 august „nu avea nicio bănuială” că va fi ultima sa zi în Afganistan. Abia când avionul său a părăsit Kabul și-a dat seama ce se petrece, a spus Ghani la emisiunea Today de la BBC Radio 4.

Ashraf Ghani a fost aspru criticat și acuzat că a abandonat țara la acea vreme. Acum, el se află în Emiratele Arabe Unite.

Ashraf Ghani spune că a fugit ca să salveze Kabul de la măcel

Fostul președinte al Afganistanului spune că Hamdullah Mohib, consilierul său de securitate naţională, era "pur şi simplu îngrozit" şi i-a acordat "nu mai mult de două minute" pentru a decide ce vrea să facă. ”Abia când am decolat avionul a devenit clar că plecăm. Aşa că a fost cu adevărat brusc", a mărturisit el.

Pe acelaşi subiect

„Două facțiuni diferite ale talibanilor se apropiau din două direcții diferite”, a explicat Ghani. „Și posibilitatea unui conflict masiv între ei care să distrugă orașul de cinci milioane și să facă ravagii a fost enormă”.

Fostul președinte al Afganistanului povestește cum a fugit din țară

El a fost de acord să-i lase pe unii dintre cei apropiați să părăsească Kabul - inclusiv pe soția sa, despre care a spus că a făcut acest lucru fără tragere de inimă. Consilierul său pentru securitate națională a plecat și el, iar Ashraf Ghani a așteptat ca o mașină să-l ducă la Ministerul Apărării. Dar mașina nu a venit niciodată. În schimb, consilierul pentru securitate națională s-a întors, împreună cu șeful securității prezidențiale „îngrozit”, și i-a spus că „vor fi uciși cu toții” dacă ia atitudine.

„Nu mi-a acordat mai mult de două minute”, a spus Ashraf Ghani. 

„Instrucțiunile mele fuseseră să mă pregătesc pentru plecarea către orașul Khost. Mi-a spus că Khost a căzut, la fel și Jalalabad. Nu știam unde vom merge. Abia când am decolat a devenit clar că părăsim Afganistanul” a spus el.

Ashraf Ghani se jură că nu a fugit din Afganistan încărcat cu bani 

Vicepreședintele Afganistanului, Amrullah Saleh, a numit plecarea din țară a președintelui drept un gest „rușinos”.

La acuzațiile conform conform cărora Ghani a luat sume uriașe de bani, la plecarea din Afganistan, acesta a răspuns: "Vreau să precizez categoric, nu am scos niciun ban din țară. Stilul meu de viață este cunoscut de toată lumea. Ce aș face cu banii?".

Ashraf Ghani a adăugat că a greşit atunci când a avut "încredere în partenerii internaţionali" care, susţine el, l-au pus permanent sub presiune şi i-au limitat autoritatea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Fostul președinte afgan Ashraf Ghani, dezvăluiri despre fuga ”rușinoasă” din calea talibanilor. Ce spune despre elicopterul plin cu bani