Antena Meniu Search
x
LIVE

Ţările islamice vor să înfiinţeze un fond umanitar pentru stoparea foametei din Afganistan: ''Se îndreaptă către haos''

Ţările islamice s-au angajat duminică să înfiinţeze un fond umanitar pentru Afganistan, deoarece, cu milioane de oameni care se confruntă cu foamea şi o iarnă grea, premierul pakistanez a avertizat asupra haosului dacă situaţia care se agravează nu va fi abordată de urgenţă, transmite Reuters.

De Redactia Observator la 20.12.2021, 07:43
Ţările islamice vor să înfiinţeze un fond umanitar pentru stoparea foametei şi sărăciei din Afganistan
Ţările islamice vor să înfiinţeze un fond umanitar pentru stoparea foametei şi sărăciei din Afganistan - Getty Images

Criza provoacă o îngrijorare tot mai mare, dar răspunsul internaţional a fost redus, având în vedere reticenţa Occidentului de a ajuta guvernul taliban, care a preluat puterea în august.

”Dacă nu se iau măsuri imediate, Afganistanul se îndreaptă către haos”, a declarat prim-ministrul Imran Khan la o întâlnire a miniştrilor de Externe din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică la Islamabad.

Fondul fiduciar, anunţat de ministrul de Externe al Pakistanului, Shah Mahmood Qureshi, va fi înfiinţat sub egida Băncii Islamice de Dezvoltare. Permiterea accesului Afganistanului la rezervele îngheţate în afara ţării ar fi cheia pentru prevenirea colapsului economic, au declarat participanţii la întâlnire - care au inclus reprezentanţi ai Naţiunilor Unite, Statelor Unite, Uniunii Europene şi Japoniei, într-un comunicat. Dar nu este clar cât de mare va fi fondul şi întâlnirea nu a oferit o recunoaştere oficială guvernului taliban.

Ministrul afgan de Externe interimar, Amir Khan Muttaqi, a declarat că guvernul a restabilit pacea şi securitatea şi a făcut multe pentru a răspunde cererilor pentru mai multă incluziune şi respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor femeilor.

Pe acelaşi subiect

”Toţi trebuie să recunoască faptul că izolarea politică a Afganistanului nu este benefică pentru nimeni, prin urmare este imperativ ca toţi să susţină stabilitatea, atât din punct de vedere politic, cât şi economic”, a spus el.

Ajutor pentru reclădirea economiei distruse

Oficialii talibani au cerut anterior ajutor pentru a reconstrui economia distrusă a Afganistanului şi a hrăni peste 20 de milioane de oameni ameninţaţi de foamete. Unele ţări şi organizaţii de asistenţă au început să ofere ajutor, dar prăbuşirea aproape completă a sistemului bancar al ţării le-a complicat munca.

Amploarea problemei a fost subliniată de mulţimile care se adună în faţa biroului de paşapoarte recent redeschis din Kabul, unde sute de oameni s-au aliniat pentru paşapoarte care le-ar permite să părăsească ţara.

Dincolo de ajutorul imediat, Afganistanul are nevoie de ajutor pentru a asigura stabilitatea economică pe termen lung. Multe vor depinde de faptul dacă Washingtonul este dispus să deblocheze miliarde de dolari din rezervele băncii centrale şi să ridice sancţiunile care au determinat multe instituţii şi guverne să evite relaţiile directe cu talibanii.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ţările islamice vor să înfiinţeze un fond umanitar pentru stoparea foametei din Afganistan: ''Se îndreaptă către haos''