Antena Meniu Search
x

Fostul preşedinte grec Karolos Papoulias a murit la vârsta de 92 de ani

Karolos Papoulias, fost luptător al rezistenţei în cel de-Al Doilea Război Mondial, care a devenit preşedinte al Republicii Elene şi a ajutat ţara să formeze un guvern în timpul crizei euro, a murit duminică dimineaţă. Avea 92 de ani, scrie Bloomberg.

de Redactia Observator

la 26.12.2021, 14:07

Karolos Papoulias, fostul preşedinte grec
Karolos Papoulias, fostul preşedinte grec - Profimedia Images

Actualul preşedinte, Aikaterini Sakellaropoulou, care a confirmat decesul, a declarat în mesajul său de condoleanţe că a ''a onorat cu morala şi comportamentul său cea mai înaltă instituţie a statului, apărând cu fermitate coeziunea socială şi unitatea naţională''.

Papoulias a fost ales preşedinte în februarie 2005 şi a rămas în funcţie până în 2015. El a coordonat discuţiile pentru formarea unui guvern de unitate naţională sub prim-ministrul Lucas Papademos în noiembrie 2011, în timpul crizei Euro, care a declanşat demonstraţii în masă în marile oraşe greceşti împotriva măsurilor de austeritate concepute pentru a menţine ţara în zona euro, notează Mediafax. 

Membru al guvernului lui Andreas Papandreou în anii 1980 şi 1990, Papoulias a servit ca ministru de externe, implicându-se în conflictele din Orientul Mijlociu. Papoulias s-a născut pe 4 iunie 1929, în Ioannina, un oraş din regiunea Epir din nord-vestul Greciei. Tatăl său a fost un general-maior în armată, care a murit când el avea 7 ani. Era căsătorit cu Maria Panou şi avea trei fiice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Fostul preşedinte grec Karolos Papoulias a murit la vârsta de 92 de ani