Antena Meniu Search
x

Fostul secretar american al Apărării în timpul lui Obama, Ashton Carter, a murit la 68 de ani

Ashton Carter, care a fost ultimul secretar al Apărării al preşedintelui Barack Obama, a murit, la vârsta de 68 de ani, transmite CNN.

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 08:11

Ashton Carter
Fostul secretar american al Apărării în timpul lui Obama, Ashton Carter, a murit la 68 de ani - Profimedia

Carter, care a condus Departamentul Apărării din februarie 2015 până în ianuarie 2017, a suferit un "eveniment cardiac brusc" luni seară în Boston, a precizat familia sa într-o declaraţie. Ashton Carter lasă în urmă o soţie, Stephanie, şi doi copii, Ava şi Will. 

Joe Biden, după vestea morţii lui Ashton Carter

Carter a fost "un om de o integritate extraordinară" care a fost "ghidat de o busolă morală puternică şi constantă şi de o viziune de a-şi folosi viaţa pentru un scop public", a declarat, marţi după-amiază, preşedintele Joe Biden într-un comunicat, potrivit news.ro.

„Ash a fost cel mai bine pregătit secretar al Apărării din istoria noastră”, a declarat Graham Allison, care a lucrat alături de Carter la Harvard și Pentagon, într-un interviu telefonic.

"Eram vicepreşedinte la acea vreme, iar preşedintele Obama şi eu ne-am bazat pe intelectul feroce şi pe sfaturile înţelepte ale lui Ash pentru a asigura pregătirea armatei noastre, avantajul tehnologic şi obligaţia faţă de femeile şi bărbaţii din cea mai mare forţă de luptă din istoria lumii", a mai spus Biden. 

Barack Obama, omagiu după moartea fostului secretar al Apărării

"Astăzi plângem dispariția fostului secretar al Apărării Ash Carter și sărbătorim un lider care a părăsit America – și lumea – mai în siguranță de-a lungul vieții sale de serviciu. Eu și Michelle transmitem sincerele noastre condoleanţe soției, copiilor lui Ash și tuturor celor care l-au iubit", a transmis şi fostul preşedinte al SUA, Barack Obama.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În calitate de Secretar asistent al Apărării la începutul anilor 1990, dl Carter a direcționat eforturile Pentagonului de a asigura arme nucleare în fostele state sovietice, de a reînnoi Tratatul de neproliferare nucleară și de a ajunge la un acord cu Coreea de Nord pentru a-și îngheța programul nuclear. În același timp, el a fost printre puținii oameni care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscul tot mai mare de ceea ce el a numit „terorism catastrofal”.

S-a întors la Pentagon în vremea preşedintelui Obama, mai întâi ca subsecretar care supraveghează logistica și achizițiile - în esență principalul cumpărător de arme al țării - și apoi ca secretar adjunct. La conducerea Pentagonului, Carter a supervizat ultimii ani de implicare ai SUA în Afganistan, sub preşedinţia lui Obama, şi eforturile SUA de combatere a ascensiunii ISIS în Orientul Mijlociu, care au inclus desfăşurarea de trupe americane.  

„Nu este o exagerare să spunem că există nenumărați americani care trăiesc astăzi, în parte datorită eforturilor lui Ash”, a spus președintele Obama când l-a nominalizat pe domnul Carter la succesiune după Chuck Hagel ca Secretar al Apărării, relatează The New York Times.

În timpul mandatului său au fost depuse eforturi pentru a extinde rolurile disponibile pentru femei în luptă, precum şi pentru a ridica interdicţia ca persoanele transsexuale să poată servi în mod deschis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Fostul secretar american al Apărării în timpul lui Obama, Ashton Carter, a murit la 68 de ani