A 12-a dronă rusească căzută în România în mai bine de un an. Deşi legea permite, armata nu a tras asupra ei
O dronă kamikaze rusească s-a prăbuşit pe 17 ianuarie 2025 lângă localitatea Ceatalchioi din Deltă. Este a 12-a dronă căzută în România începând cu 5 septembrie 2023. Cel mai probabil, aparatul de zbor a fost deviat de apărarea ucraineană. Deşi legea permite acum aviaţiei româneşti să doboare drona, vineri dimineaţă nu s-a deschis focul. Nu a fost pericol, a explicat MApN.
În dimineața zilei de 17 ianuarie 2025, Rusia a lansat un atac cu drone kamikaze asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, la Ismail, în apropierea graniței cu România. Un localnic din Chilia Veche, aflat pe malul românesc al Dunării, a surprins momentul în care dronele rusești au lovit infrastructura din Ucraina, la doar câteva sute de metri distanță. În urma atacului, o dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul României, în zona localității Plauru.
Potrivit imaginilor filmate, resturile de dronă au fost găsite la aproximativ 400 de metri de primele case în apropierea satului Pătlăgeanca, comuna Ceatalchioi, la 8 km de municipiul Tulcea. Drona, un model iranian Shahed, utilizată de forțele ruse sub denumirea Geran-2, are o lungime de 3,5 metri, cântărește 200 kg și poate transporta o încărcătură explozivă de 50 kg.
A 12-a dronă rusească documentată căzută în România în mai bine de un an
- Avocaţi ai lui Navalnîi, condamnaţi în Rusia. Washingtonul denunţă o încercare de a reprima orice disidenţă
- Cariera uluitoare a lui David Lynch. Geniul din spatele "Twin Peaks" a câştigat 25 de premii în cei 60 de ani de...
- CEO-ul TikTok îi mulțumește lui Donald Trump pentru eforturile de a evita interzicerea aplicației în SUA
- Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacția MAE
- Vremea rea dă peste cap învestirea lui Trump. Valul de ger din Siberia a schimbat locul în care va depune...
Potrivit datelor furnizate de MApN, din data de 5 septembrie 2023 până vineri, 17 ianuarie 2025, pe teritoriul României au fost identificate 12 situaţii, din care 11 în judeţul Tulcea, în urma cărora s-au ridicat fragmente de drone pe teritoriul României, iar dintre acestea şapte au fost găsite în zona Plauru, comuna Ceatalchioi, despărţită de oraşul Ismail, Ucraina, doar de Dunăre, relatează Agerpres.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a spus că a putut identifica rapid, în comuna Ceatalchioi, urme ale unei drone utilizate în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, datorită sporirii numărului de militari în zona de graniţă româno-ucraineană de pe teritoriul judeţului Tulcea, precum şi amplasarea mai multor puncte de observaţie şi senzori tereştri.
MApN a amintit că, după identificarea primelor fragmente de dronă căzute pe teritoriul României, a luat o serie de măsuri în zona aflată în proximitatea graniţei cu Ucraina şi a explicat astfel rapiditatea cu care a descoperit vineri urmele de drone, în condiţiile în care anterior acestea erau găsite sau făcute publice la un interval de cel puţin 12 de ore de la atac.
"A fost sporit numărul de militari care execută misiuni în această zonă, pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunităţi de intervenţie care să poată acţiona în cel mai scurt timp, în funcţie de nevoi. Sunt pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori se cercetează, la faţa locului, posibile fragmente de drone. Au fost instalate mai multe puncte de observaţie şi senzori tereştri, au fost dislocate mai aproape de această zonă capacităţi antiaeriene şi a crescut frecvenţa patrulării pe Dunăre cu navele Flotilei Fluviale", specifică MApN.
Sursa citată face referire şi la războiul electronic care implică atât semnale false de ţinte aeriene, cât şi atacuri reale, un caz elocvent fiind cel din data de 8 septembrie 2024, atunci când o platformă aeriană fără pilot rusă a fost monitorizată deopotrivă de radarele de la sol şi de aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate sub comanda NATO, care s-au ridicat de la sol pentru clarificarea situaţiei aeriene.
"Din informaţiile obţinute prin sistemele electronice de supraveghere şi prin alte mijloace de monitorizare, nu au fost întrunite condiţiile unei ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau a apelor teritoriale ale României. În astfel de situaţii, măsurile se iau gradual, în mod unitar, pentru întregul spaţiu aerian al NATO. Acţiunea cinetică împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian se realizează în condiţiile unui atac intenţionat, un act ostil împotriva teritoriului României sau al NATO. Aeronavele F-16 au monitorizat permanent situaţia aeriană, fiind în măsură să intervină în cazul existenţei unui pericol pentru teritoriul naţional. Ministerul Apărării Naţionale a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea", a mai transmis MApN.
Un localnic din Chilia Veche, aflat pe malul românesc al Dunării, a surprins momentul în care dronele rusești au lovit infrastructura din Chilia Nouă, Ucraina, la doar câteva sute de metri distanță. În urma atacului, o dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul României, în zona localității Plauru.
Drona a căzut în Ceatalchioi, aproape de un grup de case
Una din dronele utilizate în atacul din noaptea de joi spre vineri a căzut aproape de un grup de case, foarte aproape de drumul judeţean, iar panica populaţiei a fost destul de mare, cu atât mai mult cu cât zgomotul impactului a putut fi auzit şi în municipiul Tulcea, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.
La Chilia Veche, localitate românească situată peste Dunăre de localitatea ucraineană Chilia Noua, atacul dronelor ruseşti asupra infrastructurii portuare din ţara vecină a putut fi văzut chiar de localnici, cele două localităţi fiind despărţite doar de fluviu. "A fost panică la noi. Toate boxele din blocurile din localitate sunt amenajate corespunzător pentru a proteja populaţia", a precizat primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauş.
Populaţia din nordul judeţului Tulcea a primit, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-ALERT cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriul naţional, pe fondul războiului din Ucraina, iar o persoană a sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere informaţii suplimentare.
Mesajul a fost transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în jurul orei 1,46, iar populaţia era îndemnată să se adăpostească în următoarele 90 de minute în zone sigure. La scurt timp după transmiterea mesajului, tulcenii au putut auzi zgomotele specifice avioanelor care survolează spaţiul naţional aerian. Acesta este primul mesaj RO-ALERT emis de la începutul anului pentru comunităţile din judeţul Tulcea, pe fondul războiului din Ucraina
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰