Antena Meniu Search
x

22 de soldați afgani din forțele speciale, antrenați în SUA, au fost executați cu sânge rece de talibani. VIDEO

Talibanii au executat cel puțin 22 de soldați afgani din forțele speciale - care sunt instruite de SUA și mai bine echipate decât unitățile obișnuite, deși se predaseră militanților. Scenele au filmate și verificate de CNN. Cruce Roșie a confirmat execuțiile comise de talibani pe măsură ce câștigă teren în Afganistan. Militanții susțin că au luat soldați prizonieri, dar nu i-au executat. 

de Redactia Observator

la 13.07.2021, 16:44

22 de soldați afgani din forțele speciale, antrenați în SUA, au fost executați cu sânge rece de talibani: ”Nu-i împușcați, vă rog”. VIDEO
22 de soldați afgani din forțele speciale, antrenați în SUA, au fost executați cu sânge rece de talibani: ”Nu-i împușcați, vă rog”. VIDEO - CNN

O înregistrare a cărei autenticitate a fost verificată de CNN arată cel puțin 12 soldați, membri ai unei unități a forțelor speciale afgane, în timp ce se predau talibanilor. Sunt împușcați după ce ies dintr-o clădire. Scenele au fost filmate pe 16 iunie în orașul Dawlat Abad de la granița cu Turkmenistanul.

Cadavrele sunt filmate într-o piață din oraș. După o luptă acerbă în care au apărat orașul, soldații au rămas fără muniție și au fost înconjurați de luptătorii talibani, au povestit martorii. Într-o altă înregistrare, de aproximativ 45 de secunde, se aude un martor implorând: „Nu-i împușcați, nu-i împușcați, vă rog să nu-i împușcați”. La sfârșitul înregistrării, o altă voce transmite: „Luați totul de la ei!”.

Crucea Roșie a confirmat că au fost recuperate cadavrele a 22 de soldați. Uciderea soldaților este în contrast puternic cu eforturile talibanilor de a arăta că acceptă predarea soldaților și, în unele cazuri, îi plătesc pentru a pleca acasă. 

Talibanii au publicat un video la trei zile după luptele de la Dawlat Abad, care arata cum confiscă mașinile și armele soldaților. Ei susțin că „gardienii de la Washington, un comando special instruit de CIA, care îi urmăriseră pe talibani în Dawlat Abad, Faryab, au fost capturați în viață, dezarmați și încătușați”.

Pe acelaşi subiect

Talibanii neagă că îi execută pe soldații afgani

Talibanii neagă că i-au executat și susțin că imaginile filmate sunt false - propaganda guvernamentală pentru a încuraja oamenii să nu se predea. Un purtător de cuvânt al talibanilor a spus că militanții au luat prizonieri alți 24 de soldați care au fost capturați în provincia Faryab, dar nu a furnizat nicio dovadă.

În Afganistan, zeci de mii de civili au fost strămutați din cauza amenințărilor de noi conflicte după anunțul președintelui american Joe Biden că toate trupele americane vor fi retrase din țară până la 11 septembrie. De atunci, talibanii susțin că au preluat controlul a aproape 200 de districte din Afganistan - mai ales în nord și nord-vest. În multe zone, au întâmpinat puțină rezistență. Într-o declarație, talibanii au anunțat luni că „mii de soldați” au „dezertat și au îmbrățișat Emiratul Islamic”, despre care susțin că este adevărata conducere a poporului afgan.

Conform unui site care urmărește controlul teritorial în Afganistan, pe 10 iulie, 212 de districte erau sub controlul talibanilor, 76 sub controlul guvernului și 119 încă contestate. Forțele speciale afgane instruite în SUA numără aproximativ 11.000 de soldați. Însă sunt copleșiți în timp ce talibanii intensifică atacurile în toată țara. Acum, fără sprijin aerian din partea SUA sau colectare de informații, misiunea lor este și mai grea. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » 22 de soldați afgani din forțele speciale, antrenați în SUA, au fost executați cu sânge rece de talibani. VIDEO