Francezii au stabilit cum se scrie corect ”covid” și ce gen are cuvântul
Le Robert, unul dintre cele două mari dicţionare din Franţa, scrie în ediţia din 2022 termenul "covid" cu litere mici şi precizează că este mai degrabă de genul masculin, potrivit AFP.
Pentru a desemna boala care s-a răspândit în lume, dicționarul Le Robert distinge termenul generic de "covid", ca în exemplul "suspect de covid", şi cel specific de "Covid-19" cu o majusculă. Definiţia dată este: "Boală infecţioasă şi contagioasă cauzată de un coronavirus". Concurentul său, Larousse, pune o majusculă, oferind ca grafie variantele "COVID-19 sau Covid-19", potrivit news.ro.
Covid-19 este un acronim, ce provine din limba engleză, dat de Comitetul Internaţional pentru Taxonomia Virusurilor (ICTV) şi adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în februarie 2020. Înseamnă boală provocată de coronavirus, din 2019. Genul său gramatical face obiectul unor dezbateri în franceză. Pentru Le Robert, el este "masculin sau feminin", mai frecvent masculin, în timp ce pentru Larousse este "feminin sau masculin": mai corect la fenimin, dar masculin pentru numeroşi vorbitori. În prezentarea dicţionarului 2022, Le Robert indică faptul că "folosirea lui face legea. Dacă femininul este adoptat în Canada francofonă, masculinul este pentru moment majoritar în Franţa.” Potrivit raportului OMS din data de 11 februarie 2020, boala infecţioasă asociată cu coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) a fost numită ''COVID-19''.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰