Antena Meniu Search
x

Video Burkina Faso şi Mali amenință că orice intervenție militară în Niger va fi considerată o declarație de război împotriva lor

Rusia a mutat războiul cu Occidentul în Africa, mai precis în Niger, acolo unde singurul preşedinte civil din regiunea Sahel a fost înlăturat de la putere de o juntă militară. Burkina Faso şi Mali amenință că orice intervenție militară străină în Niger va fi considerată drept o declarație de război.

de Redactia Observator

la 01.08.2023, 10:16

Vezi și

Lovitura de stat afectează, primordial, interesele Franţei în această ţară, care este al patrulea producător de uraniu din lume. Nigerul este una dintre cele mai sărace state la nivel mondial şi îşi bazează economia pe agricultură.

Niger, bază pentru trupele franceze antiteroriste

Nigerul a devenit o bază pentru trupele franceze antiteroriste, aflate în luptă cu reţelele Al Qaeda şi Statul Islamic.

În prezent, însă, ţara poate pierde tot sprijinul financiar de care beneficiază, însă marele pericol este să nu devină o bază pentru trupele Wagner, pentru că Evgheni Prigojin şi-a anunţat intenţia de a se reloca în Africa şi de a aduce victorii nenumărate Rusiei. Iar asta înseamnă controlul zăcămintelor de uraniu ale Nigerului. 

Pe acelaşi subiect

Burkina Faso și Mali se opun unei intervenții militare

O intervenţie militară în Niger pentru a-l restabili pe preşedintele ales Mohamed Bazoum, răsturnat de un puci, ar fi considerată ca "o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", au indicat luni într-un comunicat comun guvernele de la Ouagadougou şi Bamako, notează AFP.

Cele două guverne, instalate la putere după lovituri de stat, "avertizează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar echivala cu o declaraţie de război împotriva Burkina Faso şi Mali", la o zi după o ameninţare cu folosirea "forţei" de către liderii vest-africani reuniţi la Abuja, capitala Nigeriei.

Cele două guverne "atenţionează că orice intervenţie militară împotriva Nigerului ar avea ca rezultat retragerea Burkina Faso şi Mali din ECOWAS (Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest), precum şi adoptarea unor măsuri de legitimă apărare în sprijinul forţelor armate şi al poporului din Niger".

Ele "avertizează împotriva consecinţelor dezastruoase ale unei intervenţii militare în Niger, care ar putea destabiliza întreaga regiune".

Burkina Faso şi Mali adaugă că "refuză să aplice" "sancţiunile ilegale, nelegitime şi inumane împotriva poporului şi autorităţilor din Niger", decise la Abuja.

Ultimatum pentru junta militară care a preluat puterea în Niger

Duminică, liderii ECOWAS au dat un ultimatum de o săptămâna juntei militare din Niger pentru "a reveni complet la ordinea constituţională", afirmând că nu exclud "recurgerea la forţă", dacă este cazul.

De asemenea, ei au decis să "suspende toate tranzacţiile comerciale şi financiare" dintre statele sale membre şi Niger şi să îngheţe activele responsabililor militari implicaţi în lovitura de stat.

Într-un comunicat separat, Guineea, al cărei guvern este şi el rezultatul unei lovituri de stat, "şi-a exprimat dezacordul cu sancţiunile preconizate de ECOWAS, inclusiv o intervenţie militară" şi "a decis să nu aplice aceste sancţiuni pe care le consideră ilegitime şi inumane". Conakry "îndeamnă ECOWAS să-şi reconsidere poziţia", mai scrie AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Burkina Faso şi Mali amenință că orice intervenție militară în Niger va fi considerată o declarație de război împotriva lor