Funeraliile lui Shinzo Abe, între proteste și rugăciuni. În doar 30 de minute, 10.000 de oameni au depus flori în fața portretului fostului premier
Japonia i-a adus marţi un ultim omagiu cu flori, rugăciuni şi 19 lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe, la primele funeralii de stat organizate pentru un fost şef de guvern în ultimii 55 de ani, relatează Reuters, care menţionează că ceremonia a stârnit controverse, aşa cum a făcut şi Abe în timpul vieţii. Sute de persoane protestează, marţi, la Nippon Budokan, unde au loc funeraliile fostului premier, iar 20.000 de forțe de ordine au fost desfășurate pentru acest eveniment.
![Funeraliile lui Shinzo Abe, între proteste și rugăciuni. În doar 30 de minute, 10.000 de oameni au depus flori în fața portretului fostului politician Funeraliile lui Shinzo Abe, între proteste și rugăciuni. În doar 30 de minute, 10.000 de oameni au depus flori în fața portretului fostului politician](https://img.observatornews.ro/0/2022/9/27/490133/fotojet-1-20b00e16.webp?w=430&f=2&v=2)
Ceremonia a început la ora locală 14:00, urna cu cenuşa fostului premier fiind adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de văduva lui Abe, Akie, în sunetul fanfarei militare şi al salvelor gărzii de onoare.
În interiorul sălii, unde de obicei au loc concerte, era aşezat un portret de mari dimensiuni al fostului premier decorat cu o panglică neagră, deasupra unui aranjament floral verde, alb şi galben, iar pe un perete erau prezentate fotografii arătându-l pe Abe în timp ce merge alături de lideri din G-7, dă mâna cu copii sau vizitează zone calamitate.
Shinzo Abe, asasinat pe 8 iulie
Asasinarea lui Shinzo Abe, împuşcat mortal pe 8 iulie, în timp ce ţinea un discurs de campanie, a declanşat un val de dezvăluiri despre legăturile dintre aleşi ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere şi al cărui lider a fost, şi Biserica unificării, considerată de critici o sectă. Actualul premier Fumio Kishida a prezentat scuze şi s-a angajat să rupă legăturile dintre partid şi biserică, după ce această controversă a determinat o scădere drastică a cotei sale de popularitate.
- Un japonez de 70 de ani şi-a dat foc, într-un aparent protest faţă de funeraliile de stat ale fostului premier....
- Zi de doliu în Japonia: Shinzo Abe a fost condus pe ultimul drum. Slujba privată a avut loc într-un templu...
- De ce a fost ucis Shinzo Abe. Secta din care făcea parte mama asasinului
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
Opoziţia faţă de organizarea de funeralii de stat pentru Abe a persistat însă, susţinută şi de costul estimat de 11,5 milioane de dolari din banii publici, într-un context economic dificil pentru cetăţenii obişnuiţi.
Deşi a fost şeful de guvern cu cel mai îndelungat mandat din istoria Japoniei (2012-2020), Shinzo Abe a fost o personalitate controversată şi marcată de o serie de scandaluri. Naţionalist convins, s-a preocupat să întărească postura militară a Japoniei, anticipând astfel, în opinia unora, actualele preocupări legate de China, în timp ce alţii au criticat această poziţie ca fiind prea agresivă.
Proteste la funeraliile lui Shinzo Abe
Un grup de protestatari din centrul capitalei nipone au arborat pancarte şi au scandat "Fără funeralii de stat", pe ritmuri de chitară.
Totuşi, încă de dimineaţă mii de japonezi s-au adunat la locul ceremoniei, forţându-i pe organizatori să deschidă sala cu o jumătate de oră mai devreme. În câteva ore, circa 10.000 de oameni depuseseră deja flori şi se înclinaseră în tăcere în faţa portretului lui Abe şi mulţi alţii îşi aşteptau rândul la cozi impresionante, au arătat televiziunile.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰