Antena Meniu Search
x

Un japonez de 70 de ani şi-a dat foc, într-un aparent protest faţă de funeraliile de stat ale fostului premier. Un poliţist a fost rănit

Un bărbat şi-a dat foc, miercuri, în apropierea biroului premierului japonez, într-un aparent protest faţă de decizia guvernului de a organiza funeralii de stat pentru fostul premier Shinzo Abe, care a fost asasinat, relatează Reuters, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 21.09.2022, 06:50

Un japonez de 70 de ani şi-a dat foc, într-un aparent protest faţă de funeraliile de stat ale fostului premier. Un poliţist a fost rănit
- Profimedia

Bărbatul a fost transportat la spital, suferind arsuri pe tot corpul, în timp ce un ofiţer de poliţie care a încercat să stingă flăcările a fost de asemenea rănit. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, era inconştient când a fost găsit prima dată, dar ulterior a declarat poliţiei că s-a stropit în mod deliberat cu ulei, a precizat presa. În apropiere a fost găsită o scrisoare despre funeraliile de stat ale lui Abe şi cuvintele "Mă opun cu tărie".

Shinzo Abe a fost împuşcat la un miting de campanie la 8 iulie

Poliţia a refuzat să confirme incidentul, care a avut loc în ziua în care Abe ar fi împlinit 68 de ani. "Am auzit că poliţia a găsit un bărbat care a suferit arsuri în apropierea birourilor guvernamentale şi sunt conştient că poliţia investighează", a declarat secretarul-şef al cabinetului Hirokazu Matsuno la o conferinţă de presă.

Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, care a demisionat în 2020 invocând o stare de sănătate precară, a fost împuşcat la un miting de campanie la 8 iulie. Funeraliile sale de stat sunt programate pentru 27 septembrie şi sunt aşteptate aproximativ 6.000 de persoane din Japonia şi de peste hotare.

Pe acelaşi subiect

De ce se opune evenimentului o parte dintre japonezi

Opoziţia faţă de acest eveniment a crescut din cauza dezvăluirilor de după uciderea lui Abe privind legăturile dintre Partidul Liberal Democrat (PLD), în care era un membru puternic, şi controversata Biserică a Unificării. Suspectul în cazul morţii lui Abe a declarat că biserica a falimentat-o pe mama sa şi că a simţit că fostul prim-ministru a sprijinit-o.

Legăturile cu Biserica Unificării, fondată în Coreea de Sud în anii 1950, au devenit o problemă uriaşă pentru actualul prim-ministru Fumio Kishida şi pentru PDL. La începutul acestei luni, PDL a declarat că un sondaj a arătat că aproape jumătate din cei 379 de parlamentari PDL au avut o formă de interacţiune cu biserica.

Sentimentul public a fost la limită în favoarea unei înmormântări de stat în momentul în care a fost anunţată, la scurt timp după moartea lui Abe, dar opinia publică s-a schimbat brusc. Numeroase sondaje de opinie arată că majoritatea japonezilor se opun acum ceremoniei, ceea ce a contribuit la scăderea sprijinului lui Kishida. Un sondaj realizat în weekend de cotidianul Mainichi Daily a arătat că sprijinul este de 29%, în scădere cu şase puncte procentuale faţă de sfârşitul lunii august - un nivel care, potrivit analiştilor, face dificil pentru un prim-ministru să aibă suficient sprijin pentru a-şi duce la îndeplinire agenda.

Sprijinul pentru PDL a scăzut cu 6 puncte, la 23%, a precizat Mainichi. Kishida şi-a apărat decizia în repetate rânduri, dar marea majoritate a alegătorilor rămân neconvinşi, punând de asemenea la îndoială necesitatea de a organiza o ceremonie atât de costisitoare într-o perioadă de dificultăţi economice tot mai mari pentru cetăţenii obişnuiţi.

Cea mai recentă estimare a costurilor guvernului este de 1,65 miliarde de yeni (12 milioane de dolari), care include securitatea şi recepţiile. În 2014, doi bărbaţi şi-au dat foc în incidente separate, în semn de protest faţă de îndepărtarea Japoniei de pacifismul postbelic sub administraţia Abe. Unul dintre bărbaţi a murit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Un japonez de 70 de ani şi-a dat foc, într-un aparent protest faţă de funeraliile de stat ale fostului premier. Un poliţist a fost rănit