Antena Meniu Search
x

Înmormântarea Regelui Mihai. Presa lumii a redat pe larg cele mai importante momente ale funeraliilor Majestăţii Sale

Evenimentul istoric din România a fost prezentat, pe larg, şi în presa internaţională.

Vezi și

Evenimentul istoric din România a fost prezentat, pe larg, şi în presa internaţională. Agenţiile de presă şi marile publicaţii britanice, spaniole şi franceze au vorbit despre rolul important jucat de Suveranul românilor în istorie. Au evidenţiat, totodată, participarea marilor caselor regale din Europa şi nu numai la ceremoniile de la Bucureşti. Corespondenţii străini au remarcat şi prezenţa masivă a românilor la funeraliile Regelui Mihai.

"Casele regale europene s-au alăturat zecilor de mii de români care au plâns şi au aplaudat în timp ce-şi luau rămas bun de la ultimul monarh al României, regele Mihai", scrie agenţia Associated Press. Într-o corespondenţă separată, agenţia americană redă şi povestea Coroanei de Oţel, a cărei reproducere s-a aflat pe catafalcul regelui. "Carol I a dorit ca ea să fie făcută din oţel şi nu din aur, pentru a simboliza curajul soldaţilor români", aminteşte Associated Press. 

Funeraliile ultimului monarh uns al României au fost, ieri seară, subiectul ce a avut cele mai multe vizionări pe saitul postului BBC. Într-o scurtă biografie a regelui Mihai, BBC relevă că Suveranul român va rămâne în istorie pentru actul din august 1944, când România a trecut de partea aliaţilor, împotriva Germaniei naziste. 

"În sunetul clopotelor de la bisericile din Bucureşti, oamenii, mulţi cu lacrimi în ochi, au aruncat flori albe spre convoiul funerar, în timp ce au strigat: "Regele Mihai" şi "Jos Comunismul", relatează corespondentul agenţiei Reuters.      

Pe acelaşi subiect

Emoţia puternică de la funeralii este tema articolului publicat de săptămânalul francez Paris Match. Revista enumeră şi câţiva din reprezentanţii caselor regale străine care i-au adus un ultim omagiu fostului suveran român. 

"Ca un simbol, mulţimea întorcea spatele balconului din care dictatorul Nicolae Ceauşescu şi-a rostit ultimul discurs, în decembrie 1989" - remarcă agenţia France Presse, într-o corespondenţă reprodusă de L'Express şi multe alte ziare şi reviste.

Numeroase publicaţii din Spania, între care ziarul El Mundo, notează că, în ciuda stării sale precare de sănătate, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, a ţinut să fie prezent la funeralii, împreună cu regina Sofia. 

În Italia, cotidianul La Repubblica le oferă cititorilor o amplă serie de fotografii de la ceremoniile funebre din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Înmormântarea Regelui Mihai. Presa lumii a redat pe larg cele mai importante momente ale funeraliilor Majestăţii Sale