Antena Meniu Search
x

Înmormântarea Regelui Mihai. Slujbă impresionantă la Patriarhie. S-a cântat Hristos a Înviat

De la Palatul Regal, cortegiul funerar s-a îndreptat către Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde a avut loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I.

Vezi și

De la Palatul Regal, cortegiul funerar s-a îndreptat către Catedrala Patriarhală din Bucureşti, unde a avut loc slujba de înmormântare a Regelui Mihai I. A fost o ceremonie impresionantă, oficiată de Patriarhul Daniel şi de opt mitropoliţi. În catedrală, au intrat doar Familia Regală a României, alte capete încoronate ale lumii, dar şi preşedintele Klaus Iohannis şi membri ai Guvernului.  Miile de oameni ce l-au petrecut pe Suveran de la Palat până la Patriarhie au ascultat, de afară, slujba care a răsunat de pe Dealul Mitropoliei. 

În jurul orelor douăsprezece şi jumătate, clopotele au început să răsune peste Bucureşti. 

Sicriul Majestăţii Sale a urcat pe acelaşi drum pe care Mihai, pe atunci principele României, l-a făcut în urmă cu 77 de ani. A fost momentul în care a fost încoronat şi a devenit rege.Astăzi este locul unde se pune punct unui capitol de istorie. Contemporană, reală şi impresionantă. 

Cei opt militari din Brigada 30 Gardă au ridicat sicriul de pe afetul de tun şi l-au condus în Catedrala Patriarhală. A urmat Familia Regală: Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei Române şi Alteţa sa Regală Principele Radu, principesa Elena, doamna Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria. În spatele lor a stat şi  fostul principe, Nicolae. Au urmat reprezentanţii marilor case regale. 

Pe acelaşi subiect

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu opt mitropoliţi. Fiecare din cei prezenţi a primit o carte cu slujba de înmormântare a lui Mihai I. Din aceeaşi carte a citit şi Patriarhul.

Într-o parte a catedralei au stat membrii Familiilor Regale: Regele Juan Carlos I al Spaniei, Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, prinţul Charles, moştenitorul Coroanei Britanice şi nepot al regelui Mihai I. De cealaltă parte au asistat preşedintele Klaus Iohannis şi soţia, preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor, premierul Mihai Tudose şi alţi reprezentanţi ai Guvernului.

Familia Regală a asistat aproape încremenită la slujba de înmormântare. 

"Hristos a înviat!" este cântarea care simbolizează credinţa ortodoxă că sfârşitul vieţii nu înseamnă şi dispariţia din memoria celor apropiaţi. Şi cu atât mai puţin a Regelui din paginile de istorie. Chiar dacă a fost prea târziu, Mihai I şi-a câştigat un loc şi în inimile românilor. Românii, care au ascultat slujba, din stradă, din intersecţii sau de la balcoane. Românii care i-au aprins o lumânare sau care i-au aruncat cu flori în cale. Românii care nu l-au ştiut sau nu l-au cunoscut. 

În ultimele patru zile, însă, de când s-a întors în ţară, regele pare că a predat cea mai mare lecţie de istorie. Istoria unui întreg popor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Înmormântarea Regelui Mihai. Slujbă impresionantă la Patriarhie. S-a cântat Hristos a Înviat