Antena Meniu Search
x

Decretul semnat de Putin: Răspunsul Rusiei la confiscarea activelor ruseşti înghețate în SUA

Vladimir Putin a semnat joi un decret care le permite instanţelor ruseşti să confişte active americane din Rusia pentru a fi folosite ca formă de despăgubire în contul daunelor cauzate de confiscarea activelor rusești în Statele Unite. Nu există multe active ale statului american pe care Moscova poate pune mâna, așa că cei mai expuși riscului sunt investitorii. Decretul enumeră titlurile de valoare, participaţiile la companii ruseşti, bunurile imobiliare, bunurile mobile şi drepturile de proprietate printre activele deţinute de SUA care ar putea fi confiscate. 

de Redactia Observator

la 23.05.2024 , 17:55

Decretul semnat de Putin: Răspunsul Rusiei la confiscarea bunurilor ruseşti înghețate în SUA
Decretul semnat de Putin: Răspunsul Rusiei la confiscarea bunurilor ruseşti înghețate în SUA - Profimedia

Vladimir Putin a semnat un decret care descrie procedura prin care Rusia poate confisca active americane pentru a despăgubi prejudiciile aduse Rusiei și Băncii Centrale Ruse de eventuale confiscări a activelor ruseşti îngheţate în SUA şi trimiterea lor în Ucraina.

Practic, o entitate rusă poate cere unei instanțe din Rusia să stabilească dacă bunurile sale au fost confiscate în mod nejustificat și să solicite despăgubiri. Decretul intră în vigoare de astăzi şi se referă la proprietăți mobile și imobile ale Statelor Unite, companilor și cetățenilor americani pe teritoriul Rusiei, precum și titlurile de valoare deținute de aceștia, acțiuni la companiille rusești și alte drepturi de proprietate ale Statelor Unite și ale americanilor în Federația Rusă.

Instanţa va ordona apoi ca despăgubirea să fie transferată sub formă de active americane sau de proprietăţi în Rusia de pe o listă care va fi întocmită de comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine.  Potrivit documentului, guvernul trebuie să modifice legea în termen de patru luni, în scopul punerii în aplicare a decretului.

Articolul continuă după reclamă

Răspunsul Rusiei la confiscare bunurilor înghețate de către SUA

Pe acelaşi subiect

În ultimele luni, SUA s-au plasat în fruntea eforturilor pentru a utiliza activele ruseşti blocate în Occident pentru a ajuta Ucraina. Opţiunile cu privire la cum ar putea fi făcut acest lucru variază de la confiscarea  acestor active şi transferul banilor către Ucraina şi până la utilizarea activelor sub formă de garanţii pentru împrumuturi.

Negociatorii G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii din lume - SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia) discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, precum principalele valute şi obligaţiuni guvernamentale, care au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Pe 24 aprilie, Senatul SUA a aprobat un proiect de lege care permite administrației Biden să confişte activele rusești deținute în băncile americane și să le transfere în Ucraina. În băncile americane nu se află decât în jur de 6 miliarde de dolari din cele 300 de miliarde de dolari. Cei mai mulţi bani ruseşti se află în Belgia şi Elveţia. 

Putin permite confiscarea bunurilor americane din Rusia 

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a recunoscut luna trecută că Rusia deţine o cantitate nesemnificativă de proprietăţi de stat americane şi că orice răspuns al Rusiei va fi asimetric, concentrându-se pe activele persoanelor private, notează Reuters.

Activele multor investitori străini, inclusiv persoane fizice și mari fonduri de investiții americane, sunt deținute în conturi speciale "de tip C" pe care Rusia le-a introdus la scurt timp după ce a declanşat războiul din Ucraina și a fost lovită de sancțiuni occidentale. Banii din aceste conturi nu pot fi transferați din Rusia fără permisiunea autorităților ruse.

În ianuarie 2022, RIA Novosti a estimat că în Rusia există active ale companiilor occidentale în valoare totală de 288 de miliarde de dolari. La sfârșitul anului 2023, această sumă a scăzut la 215 miliarde de dolari, dintre care 98,3 miliarde de dolari erau în Cipru și 50,1 miliarde de dolari în Olanda, potrivit Kommersant. 

Singurul caz de confiscare de bunuri aparținând unor persoane ruse este cel al omului de afaceri Konstantin Malofeev care a rămas fără 5,4 milioane de dolari. În februarie 2023, un tribunal american a dispus transferul fondurilor confiscate de la acestea pentru reconstrucția Ucrainei. Miliardarul rus, care neagă acuzaţiile, este considerat una din principalele surse de finanţare a separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat joi că Moscova dispune de "un amplu arsenal de măsuri politice şi economice" pentru a răspunde unor decizii de acest tip.

"Nu vă îndoiţi nicio clipă că veţi simţi pe deplin eficienţa răspunsului nostru", a afirmat Zaharova, ameninţând că Rusia "va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele naţionale, inclusiv prin acţiuni juridice".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri economice » Decretul semnat de Putin: Răspunsul Rusiei la confiscarea activelor ruseşti înghețate în SUA