Antena Meniu Search
x

Gazprom opreşte total livrările de gaze către Italia. Ruşii invocă probleme cu gazoductul din Austria

Livrările de gaze rusești către Italia prin Tarvisio vor fi „zero”, de sâmbătă, 1 octombrie, a anunțat furnizonul național de energie din Italia, Eni, citat de Mediafax.

De Redactia Observator la 01.10.2022, 15:51
Gazprom opreşte total livrările de gaze către Italia. Ruşii invocă probleme cu gazoductul din Austria
- Profimedia

„Gazprom a informat că nu poate confirma volumele de gaze solicitate pentru astăzi (sâmbătă - n.r.), având în vedere că nu este posibilă furnizarea de gaze prin Austria”, scrie Eni pe site-ul său. Eni va oferi informații actualizate în cazul în care aprovizionarea va fi restabilită”, potrivit ANSA. „Începând de astăzi (sâmbătă - n.r.), Gazprom nu mai livrează gaze către Eni, deoarece, potrivit comunicărilor sale, nu ar putea îndeplini obligațiile necesare pentru a obține serviciul de expediere a gazelor în Austria, unde ar trebui să le livreze”. Acest lucru a fost declarat de un purtător de cuvânt al Eni, întrebat de ANSA despre oprirea gazului rusesc. „Cu toate acestea, înțelegem că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare de la granița dintre Slovacia și Austria. Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să reactivăm fluxurile către Italia”, a adăugat el.

Furnizarea de gaz rusesc în raport cu aprovizionarea totală disponibilă pentru Italia era acum mai mică de 10%

Furnizarea de gaz rusesc în raport cu aprovizionarea totală disponibilă pentru Italia era acum mai mică de 10%. Prin urmare, suspendarea livrărilor de la Tarvisio nu schimbă semnificativ situația în acest moment, scrie ANSA. Planul urmărit de Eni, de consolidare și diversificare a livrărilor de gaze către Italia, va înlocui treptat volumele de peste 20 de miliarde de metri cubi de gaze pe an importate de grup de la Moscova până anul trecut. În ceea ce privește gazele prin conducte, livrările suplimentare sosesc deja din Algeria, de unde Italia primește zilnic volume maxime de peste 80 de milioane de metri cubi. Alte 6 miliarde de metri cubi vor sosi progresiv din țara nord-africană de acum până anul viitor, ajungând la 9 miliarde de metri cubi între 2023 și 2024, ceea ce va dubla importul Eni din Algeria de la 9 la 18 miliarde de metri cubi pe an, atunci când va fi complet operațional în 2024.

În această iarnă, Italia va putea conta pe aproximativ 4 miliarde de metri cubi suplimentari din nordul Europei și, în special, pe primele livrări suplimentare de GNL din Egipt. În plus, din primăvara anului viitor, vor începe să sosească în mod important gaze naturale lichefiate suplimentare din țări precum Egipt, Qatar, Congo, Angola și Nigeria, care vor totaliza 4 miliarde în 2023 și 7 miliarde în 2024. Această cifră va continua să crească. Practic, aproximativ 10 miliarde de metri cubi suplimentari vor fi deja disponibili în această iarnă (peste 50% din gazul rusesc din portofoliul Eni), vor depăși 17 miliarde de metri cubi suplimentari între 2023 și 2024 (aproximativ 80%), iar apoi vor ajunge la 22 de miliarde în iarna 2024-2025 (excedent față de gazul rusesc), cu o creștere treptată a ponderii GNL.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Gazprom opreşte total livrările de gaze către Italia. Ruşii invocă probleme cu gazoductul din Austria

Breaking News

Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. A fost adus în cătuşe la Curtea de Apel

Bădălău, arestat preventiv pentru 30 de zile. A fost adus în cătuşe la Curtea de Apel