Antena Meniu Search
x

Generalul Gennady Jidko, dat afară din armata rusă după eşecul din Harkov, a fost găsit mort la Moscova

Generalul Gennady Jidko, care a comandat armata rusă în prima zi a invaziei din Ucraina, a murit la Moscova după o lungă suferinţă, a anunţat guvernatorul teritoiului Khabarovsk, Mihail Degtiarev, într-o postare pe Telegram citată de Meduza.io şi Newsweek. Toamna trecută, generalul rus a fost tratat de cancer, potrivit unui analist militar american. 

de Redactia Observator

la 17.08.2023, 10:09

Generalul Gennady Jidko, dat afară din armata rusă după eşecul "operaţiunii speciale" din Harkov, a fost găsit mort la Moscova
Generalul Gennady Jidko, dat afară din armata rusă după eşecul "operaţiunii speciale" din Harkov, a fost găsit mort la Moscova - Profimedia Images

Înainte de invazia Rusiei în Ucraina, Jidko a fost şef de stat major al Forţelor Armate ruse din Siria. În 2018, el a fost numit comandant al Districtului militar de est. În 2021 a preluat funcţia de ministru adjunct al Apărării, iar în 2022 a revenit în calitate de comandant al Districtului militar de Est. 

La scurt timp după începerea războiului și a eșecurilor militare care au urmat, conducerea rusă a început să-i concedieze pe liderii militari responsabili de înfrângeri, fără a anunţa public aceste schimbări. În aprilie 2022, comanda trupelor ruse din Ucraina a fost încredințată generalului Alexander Dvornikov, iar la sfârșitul lunii mai, comanda a fost transferată lui Jidko.

Cât de mult a condus Jidko trupele ruse în Ucraina nu se știe cu exactitate. BBC Rusia scria că a fost înlăturat din post în iulie 2022, dar nu precizează cine a fost numit după el. Ministerul rus Apărării a raportat despre numirea unui nou comandant abia în octombrie - generalul Serghei Surovikin.

Se poate presupune că, înainte de numirea lui Surovikin, Jidko a continuat să comande trupele ruse din Ucraina, precizează Meduza.io. În acest timp, armata rusă a suferit o serie de înfrângeri majore.

În special, în septembrie 2022, aproape întreaga regiune Harkov a fost recucerită de ucraineni, iar situația din Herson, pe care ruşii l-au părăsit în noiembrie 2022, când la conducere se afla deja Surovikin, s-a înrăutățit drastic. Țările occidentale l-au inclus pe Gennady Jidko pe listele de sancțiuni după invazia rusă din Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri externe » Generalul Gennady Jidko, dat afară din armata rusă după eşecul din Harkov, a fost găsit mort la Moscova