Antena Meniu Search
x

Germania aniversează, mâine, 25 de ani de când a fost doborât, simbolic, Zidul Berlinului,

Mâine se împlinesc 25 de ani de când a fost doborât, simbolic, Zidul Berlinului, eveniment care a confirmat prăbuşirea sistemului comunist din Europa de Est

Vezi și

Mâine se împlinesc 25 de ani de când a fost doborât, simbolic, Zidul Berlinului, eveniment care a confirmat prăbuşirea sistemului comunist din Europa de Est

Primarul Berlinului a deschis festivităţile prin aprinderea ultimei serii de 25 de baloane, din cele 8.000 de pe traseul fostului Zid. El a reamintit importanţa evenimentului sărbătorit în aceste zile.

"Am avut norocul să putem vedea căderea paşnică a Zidului Berlinului, a graniţei dintre Est şi Vest şi a Cortinei de Fier în toată Europa", a spus Klaus Wowfereit.

Zidul a fost construit în 1961 de regimul comunist est-german, pentru a opri fuga cetăţenilor în sectoarele Berlinului controlate de puterile occidentale: Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Oraşul a rămas divizat până în 1989, când, după mari manifestaţii de protest, regimul a permis trecerea în Vest. Traseul Zidului, între timp demolat, este reconstituit acum de şirul baloanelor cu heliu iar localnicii găsesc ideea foarte binevenită.

La aniversare este prezent şi fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, unul din oamenii de stat care au contribuit la căderea Zidului. Mai popular în Germania decât în ţara sa, Gorbaciov avertizează că tensiunea creşte din nou în Europa iar un alt război rece nu este exclus.

Baloanele luminoase conţin mesaje de speranţă de la şcoli, comunităţi religioase şi asociaţii din Berlin. La finalul ceremoniilor, ele se vor înălţa pe cer în prezenţa cancelarului Angela Merkel şi a invitaţilor germani şi străini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Germania aniversează, mâine, 25 de ani de când a fost doborât, simbolic, Zidul Berlinului,