Antena Meniu Search
x

Germania, deschisă la o atenuare a poverii datoriei Greciei, dar nu și la o ștergere

Germania este pregătită să discute despre o reducere a poverii datoriei Greciei, cum ar fi o extindere a scadenței împrumuturilor sau o atenuare a condițiilor, dar nu se pune problema unei ștergeri a datoriei, a afirmat joi adjunctul ministrului de Finanțe, Jens Spahn

Germania este pregătită să discute despre o reducere a poverii datoriei Greciei, cum ar fi o extindere a scadenței împrumuturilor sau o atenuare a condițiilor, dar nu se pune problema unei ștergeri a datoriei, a afirmat joi adjunctul ministrului de Finanțe, Jens Spahn

'Așa-numitul haircut (o ștergere a datoriei) nu este legal, când trebuie să renunți la o parte din datorie ... dar conform condițiilor pentru o reducere a poverii datoriei Greciei, putem vorbi de o extindere a scadențelor, de o perioadă fără plata dobânzilor sau de o perioadă de grație în care să nu se achite datoria, și putem negocia asta, am spus-o întotdeauna', a declarat Spahn la postul german de radio Deutschlandfunk.

Oficialul a minimalizat opiniile divergente din Guvernul german privind al treilea program de asistență financiară acordat Greciei, afirmând că Executivul de la Berlin cooperează pentru a încheia la un acord care să îndeplinească anumite condiții.

'Întregul Cabinet german este de acord că Executivul elen va face lucruri bune. Este o atitudine constructivă, o determinare de a adopta reformele necesare, există o recunoaștere că Grecia trebuie să se schimbe dacă vrea să rămână în zona euro', a apreciat Jens Spahn.

Acesta a adăugat că unele probleme, cum ar fi privatizarea și recapitalizarea băncilor, vor trebui rezolvate săptămâna aceasta și pentru Germania este important că FMI a rămas implicat în pachetul de asistență financiară pentru Grecia.

Miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup) ar urma să se întâlnească vineri pentru a aproba cel de-al treilea program de asistență financiară acordat Greciei, în valoare de 85 de miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari).

Conform datelor Eurostat, la sfârșitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se înregistra în Grecia — 168,8% din PIB.

Fondul Monetar Internațional participă la al treilea pachet de asistență financiară ce va fi acordat Greciei, în valoare de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), cu condiția ca ceilalți creditori să reducă povara datoriei Greciei.

'În privința reducerii datoriei, va trebui să existe un angajament specific, concret' din partea europenilor, a declarat recent purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

În 2012, țările din zona euro au căzut de acord asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei, în ideea de a evita falimentul unei țări membre care ar avea consecințe imprevizibile pentru întreaga Europă.

Planul cuprindea, pe de o parte, un ajutor public, sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referea la ștergerea cu 107 miliarde de euro a datoriilor Greciei deținute de creditorii privați, bănci și fonduri de investiții. Tot acest amplu proces de restructurare viza reducerea datoriei totale a Greciei la un nivel sustenabil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Germania, deschisă la o atenuare a poverii datoriei Greciei, dar nu și la o ștergere