Antena Meniu Search
x

"Goblin mode", desemnat cuvântul anului 2022. Termenul, folosit în semn de protest față de standardele estetice imposibile de pe Social Media

“Goblin mode” a fost desemnat cuvântul anului 2022, în premieră, prin votul publicului. Termenul descrie un comportament „îngăduitor cu sine, leneș, care respinge normele sociale sau așteptările”, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 05.12.2022, 14:50

"Goblin mode", desemnat cuvântul anului. Termenul, folosit în semn de protest față de standardele estetice imposibile de pe Social Media
"Goblin mode", desemnat cuvântul anului. Termenul, folosit în semn de protest față de standardele estetice imposibile de pe Social Media - Shutterstock

Peste 310.000 de vorbitori de limbă engleză, din întreaga, lume au votat acest termen. Celelalte două opțiuni puse la dispozițe de Oxford Languages au fost „metaverse” și hashtag-ul „#IStandWith”. Organizatorii au declarat că nu s-au așteptat niciodată la o asemenea implicare din partea publicului.

„Având în vedere anul care tocmai se încheie, „modul goblin” rezonează cu toți cei care ne simțim puțin copleșiți în acest moment. Este o ușurare să recunoaștem că nu suntem întotdeauna acei oameni, cu vieți perfecte prezentate pe social media. Acest lucru a fost demonstrat de creșterea dramatică a platformelor precum BeReal, unde utilizatorii împărtășesc imagini needitat, surprinzând adesea momente de auto-indulgență”.

Termenul câștigător a fost folosit prima dată pe Twitter în 2009, dar a devenit viral pe rețelele de socializare în februarie 2022. Hashtag-ul #goblinmode de pe TikTok este adesea folosit în semn de protest față de standardele estetice și a unui stil de viață complet nerealist.  

Oamenii vor să vadă "content real" pe Social Media 

Lingvistul și lexicograful american Ben Zimmer a declarat că: „Goblin mode se aliniază, într-adevăr, cu noile tendințe ale vremurilor actuale. Oamenii privesc normele sociale în moduri noi și au curajul de a renunța la anumite standard imposibile”.

Goblin mode se alătură listei de cuvinte Oxford, cum ar fi: „vax” (2021), „urgență climatică” (2019) și „selfie” (2013). Alte dicționare au selectat, de asemenea, cuvintele anului 2022: Collins a ales „permacrisis”, în timp ce Cambridge Dictionaries a optat pentru „homer”, care a devenit viral în mai datorită jocului Wordle.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » "Goblin mode", desemnat cuvântul anului 2022. Termenul, folosit în semn de protest față de standardele estetice imposibile de pe Social Media