3,5 milioane de euro, paguba produsă de hoţii-cascadori români în Europa
Hoţii-cascadori au şocat Europa. Pentru prima oară, autorităţile din Franţa au investigat jafuri date în mers, pe autostrăzi. Suspecţii români au furat cosmetice de lux, dar şi electronice în valoare de 3,5 milioane de euro.
Hoţii-cascadori au şocat Europa. Pentru prima oară, autorităţile din Franţa au investigat jafuri date în mers, pe autostrăzi. Suspecţii români au furat cosmetice de lux, dar şi electronice în valoare de 3,5 milioane de euro. Metoda "zburătorii" a fost brevetată în România, în urmă cu ani buni. Hoţii deschid camioanele cu marfă şi mută apoi cutiile într-un autovehicul echipat special pentru astfel de acţiuni. Totul la viteze ameţitoare.
Zeci de cutii cu parfumuri de lux sunt aruncate într-un camion modificat special pentru ca acţiunea hoţilor români să nu dea greş.
Hoţii au decupat plafonul acestui camion folosit la jafurile comise pe teritoriul Franţei.
Francezii au refăcut jafurile ca într-un film de acţiune. Nu au mai văzut aşa ceva.
Tirurile care transportau marfa erau pândite de români. Atunci când erau siguri că nu vor fi întrerupţi, suspecţii acţionau precum cascadorii.
Camioneta pregătită să fie încărcată se apropia de tirul aflat în mers. Unul dintre hoţi spărgea lacătul, intra în autocamion şi începea să arunce pachete cu parfumuri scumpe, tigări dar şi echipamente IT.
Din spate, în alte câteva maşini, complicii se asigurau că atacul va decurge conform planului.
Iar un alt autovehicul mergea în faţa tirului prădat, astfel încât şoferul să nu accelereze.
10 români au fost arestaţi şi sunt suspectaţi că au comis 21 de astfel de jafuri, în viteză, noaptea, pe autostrăzi.
Paguba este estimată la 3,5 milioane de euro. Iniţial, anchetatorii francezi i-au suspectat că au avut înţelegeri cu şoferii camioanelor de marfă, dar analiza datelor de pe tahograf a infirmat această ipoteză.
În cele din urmă le-au dat de urmă după ce au urmărit autoturismele cu numere româneşti, filmate pe traseu.
În România, hoţii zburători, aşa cum au fost numiţi, au fost prinşi pentru prima dată în 2012. 15 bărbaţi au fost condamnaţi, împreună, la 160 de ani de închisoare. La finalul anului trecut, o altă reţea a fost destructurată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰