Antena Meniu Search
x

Video "I-am făcut eu casă la cimitir acum". Petru, românul ucis în Congo, plecase ca să strângă bani pentru un apartament. Voia să se mute în el cu viitoare soție

Un român de 23 de ani a plătit cu viaţa dorinţa de a avea un viitor mai bun. Tânărul a murit în Congo, ucis de o rachetă trasă de grupările rebele. Petru a acceptat meseria riscantă de mercenar şi a plecat într-una dintre cele mai periculoase zone de conflict de pe planetă, atras de salariul de 5.000 de dolari. Spunea că e singura şansă de a cumpăra un apartament pentru el și viitoarea soție. Alţi doi români au fost răniți de suflul exploziei.

de Redactia Observator

la 17.06.2024 , 08:39

Atacul brutal a avut loc în timpul unei misiuni de recunoaştere. Petru şi camarazii săi supravegheau zona de la graniţa dintre Congo şi Rwanda cu o dronă.

"Au fost ţinta unei rachete ghidate, trasă de undeva între patru şi şapte kilometri. Trasă de mişcarea rebelă M23", a declarat Horaţiu Potra, comandant mercenari.

"A murit în suflul exploziei. A fost singurul care a murit pe loc. Era foarte curajos. Spunea că ce vrea Dumnezeu să se întâmple, aia să fie", povestește iubita lui Petru, tânărul ucis de o rachetă trasă de grupările rebele.

Vezi și

Petru urma să mai stea trei luni, pentru o ultimă misiune

Pe acelaşi subiect

Alţi doi români au fost răniţi de explozie, dar sunt în stare bună. Un camarad de-ai lor din Republica Moldova este în stare gravă.

"Fiecare misiune de genul acesta, de contractori, îşi are riscurile ei. Iar fiecare om care decide să meargă în zonele de conflict îşi asumă aceste riscuri", spune un fost mercenar

Petru Samolinski avea 23 de ani. Practica de mic arte marţiale şi fotografiile de pe reţelele sociale arată că era pasionat de sporturi de contact. Ieşeanul era în zona de conflict din Congo de anul trecut. Urma să mai stea trei luni, pentru o ultimă misiune. Apoi avea planuri mari acasă.

"Ieri am vorbit, înainte să se întâmple. A mers în speranţa că o să strângă nişte bani să aibă de unde să înceapă un viitor. Voia să-şi ia un apartament. De-asta a şi plecat. Se gândea că dacă va fi să ne căsătorim, să avem unde să stăm. Era extraordinar, era diferit de toţi ceilalţi", povestește iubita lui Petru. 

Familia băiatului, distrusă

"Era ultima dată. A zis că nu se mai duce. A vrut să facă bani pentru casă, să-şi cumpere casă", spune mătușa tânărului. 

"I-am făcut eu casă la cimitir acum", spune cu durere tatăl băiatului. 

Aproape o mie de mercenari români sunt în Congo. Sunt angajaţi de Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Franceză şi, potrivit acestuia, au doar misiunea de a instrui militarii congolezi. Iar în cazul unui atac, se apără.

"Românii care vin aici, nu vin de aventură. Vin de nevoie. Salariile sunt mici în România, au credite, au familii de întreţinut, ştiu ce risc e şi totuşi îşi riscă viaţa pentru un trai mai bun", spune Horaţiu Potra, comandant mercenari.

"A vrut să depăşească puţin condiţia financiară. Să treacă peste sistemul acesta românesc în care doar oamenii cu bani reuşesc să facă bani", spune iubita lui

Salariile românilor care merg în Congo se ridică la cinci mii de dolari pe lună, spun surse Observator. Mercenarii sunt fie foşti militari, fie jandarmi, poliţişti sau angajaţi ai firmelor de pază. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 10 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » "I-am făcut eu casă la cimitir acum". Petru, românul ucis în Congo, plecase ca să strângă bani pentru un apartament. Voia să se mute în el cu viitoare soție