Antena Meniu Search
x

Video Imaginea unui Crăciun umbrit de război. La Betleem, creştinii palestinieni au stat de veghe şi s-au rugat printre ruine pentru pace

De ajun, credincioşii s-au adunat la Betleem, unde au participat la slujba de la miezul nopții. Mulţi creştini palestinieni şi nu numai, sunt cuprinși de neputinţă, durere şi îngrijorare pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas. Unii sunt în doliu, fac presiuni pentru ca ostilităţile să se încheie şi caută alinare în sărbătoarea sfântă a Crăciunului. Viflaim, locul în care s-a născut Iisus, arată total diferit de anii trecuţi. Oraşul, sacru pentru creştinism, a fost abandonat de pelerini în acest an, iar majoritatea sărbătorilor de Crăciun au fost anulate din cauza războiului.

de Redactia Observator

la 25.12.2023, 10:04

Vezi și

Creștinii palestinieni au ținut sâmbătă o veghe sumbră de Crăciun în Betleem, cu imnuri intonate în jurul lumânărilor și rugăciuni pentru pace în Gaza, în loc de obișnuitele sărbători festive în locul se crede că s-a născut Iisus Hristos, scrie Reuters. În anii trecuți, Betleemul s-a bucurat să fie locul central pe care îl ocupă în povestea creștină a vieții lui Iisus, născut acolo într-un grajd pentru că nu mai era loc pentru părinții săi la han și așezat într-o iesle de animale, cel mai umil dintre toate paturile posibile.

Dar, în condițiile în care peste 20.000 de persoane au fost ucide în Gaza, în timpul războiului, potrivit autorităților sanitare din enclava administrată de Hamas, populația majoritar palestiniană din Bethleem, în Cisiordania ocupată, este și ea în doliu.

Sărbătoarea veseliei, transformată într-un refugiu

În acest an, ei au decis să nu aibă un brad mare, piesa centrală obișnuită a sărbătorilor de Crăciun din Bethleem, din cauza măcelului care are loc la doar 50 km distanță. Iar în locul obișnuitei scene a nașterii, așa cum numesc creștinii afișarea tradițională a figurinelor reprezentând Sfânta familie, bisericile din Bethleem au plasat anul acesta machetele printre dărâmături și sârmă ghimpată, în semn de solidaritate cu locuitorii din Gaza.

„Bethleemul este un mesaj. Nu este un oraș, ci un mesaj de pace pentru întreaga lume. Din acest loc sacru transmitem un mesaj de pace... opriți războiul, opriți sângele, crimele și răzbunarea”, a declarat părintele Ibrahim Faltas, un călugăr prezent la priveghi.

Creștinii reprezintă aproximativ 2% din populația din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate, potrivit Protecting Holy Land Christians, o campanie organizată de șefii bisericilor din Ierusalim, iar în Gaza o proporție mai mică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Imaginea unui Crăciun umbrit de război. La Betleem, creştinii palestinieni au stat de veghe şi s-au rugat printre ruine pentru pace